Tret de sortida cap a un nou POUM

Divendres, 18 de juny de 2021 a les 00:00

El dijous 17 de juny va tenir lloc l’acte de presentació del procés participatiu del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), un acte que va estar presidit per l’alcalde Pep Moret, en el qual hi va intervenir el regidor d’Urbanisme Pere Marieges, l’arquitecta municipal Mireia Gelabert, en Jaume Monsseguí i en Martí Santandreu de la Diputació de Barcelona, en Joan Solà i en Carles Crosas de l’equip redactor de l’avanç del POUM, i Gerard Quiñones de l’empresa NEOPOLIS, encarregada del procés participatiu. 

L’acte va començar amb una intervenció de l’alcalde, el qual va definir-lo com “el més important de tota la legislatura”, ja que dona el tret de sortida a l’inici del “procés que ha de servir per definir l’Ametlla del Vallès dels propers vint anys”.  

El regidor Pere Marieges va donar pas a la projecció d’un breu audiovisual en el qual es fa una descripció panoràmica de l’Ametlla del Vallès (disponible al canal Youtube de l’Ajuntament), i va destacar la importància d’aquest instrument i de la implicació de la ciutadania en tot el procés de la seva elaboració fent una crida especial a la participació del jovent en aquest procés i també a tenir una especial sensibilitat envers la sostenibilitat. 

Un POUM obsolet

L’arquitecta municipal, els representants de la Diputació i els arquitectes redactors varen explicar que l’actual POUM de l’Ametlla del Vallès, que data de l’any 1987, ha quedat obsolet i no pot atendre bona part de les demandes actuals de la ciutadania.

Disposar d’un nou POUM es fa necessari per donar resposta a les necessitats actuals i a les del futur, i per ordenar el territori des d’una òptica transversal, tenint en compte múltiples aspectes que van molt més enllà dels estrictament urbanístics (socials, mediambientals, demogràfics, de mobilitat, etc.) a molts anys vista.

Punt de partida: avanç del POUM

L’elaboració d’un nou POUM és un procés llarg i complex que es pot dilatar anys, i que consta de diferents fases. La seva posada en marxa ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, a través de la qual es compta amb un equip d’arquitectes redactors que està fent una diagnosi de l’Ametlla del Vallès. Aquesta diagnosi, ja iniciada, es complementarà amb un procés de participació ciutadana que es farà durant el que queda d’any, i culminarà amb la redacció d’un avanç del POUM, el qual  ha de ser un instrument de consens i participació que ha de traçar l’estratègia en l’elaboració del nou document, fixant-ne els criteris i els objectius.

Procés participatiu

En Gerard Quiñones, de l’empresa NEOPOLIS, va definir el procés de participació ciutadana com una eina per complementar la diagnosi que s’està fent i per enriquir la redacció de l’avanç del POUM.

Aquest començarà amb tres tallers que es realitzaran a les Voltes de Can Camp els dies 8, 15 i 22 de juliol, en què la ciutadania serà la protagonista i en què es treballaran aspectes socials, urbanístics i econòmics, entre d’altres.

Passat l’estiu, probablement a l’octubre, es faran tres tallers més.

Properament s’informarà pels canals de comunicació habituals com participar ens els tallers esmentats.

Darrera actualització: 22.06.2021 | 10:12