Les trobades esportives de primària

Dimecres, 12 d'abril de 2017 a les 11:18

Les Trobades Esportives de Primària neixen en el marc del Pla Català de l’Esport l’any escolar 2011-2012 i es mantenen fins l’actualitat amb protagonisme propi. S’organitzen conjuntament entre les escoles de primària Bertí i Els Cingles, l’Institut Eugeni Xammar i l’Ajuntament de l’Ametlla, amb un calendari anual de tres trobades, una cada trimestre escolar.

Cada trobada va adreçada a un cicle de primària –superior, mig i inicial-. L’alumnat de les escoles de primària són els participants, i grups d’alumnes de l’Institut fan la dinamització de les activitats.

Es fan al pavelló municipal i voltants, on s’organitza un gimcana de 12 activitats adaptada a l’edat dels participants. Els nens i les nenes de les escoles, en un treball previ, ja tenen un número assignat. Així, en arribar a les 9.15h aproximadanebt ja saben en quina estació de la gimcana han de començar. Aquestes estan numerades de forma visible. En un no res ja tenim la mainada barrejada i col•locada en grups de 10-14 nens i nenes, els quals van passant d’una estació a l’altra de forma fluïda gaudint de la diversitat d’activitats: dansa, pilotes gegants, bàsquet, bàdminton, curses de relleus, jocs d’agilitat, kinball, tamborí, futbol, hoquei...

Abans, però, de gaudir de la jornada, hi ha hagut un feina prèvia de l’Institut. Els professors d’Educació Física proposen uns 25 alumnes a cada trobada en funció de l’edat dels nens de primària que vindran. Així doncs, si la trobada és de cicle superior, els nois i noies de l’institut són de 3r o 4t d’ESO; si el grup és de cicle inicial, poden ser els nois i noies de 1r d’ESO els que tinguin l’oportunitat de fer de monitor durant un matí. Són aquests nois i noies de l’Institut els que venen a les 8h del matí a preparar la trobada, trien l’activitat que faran de les proposades, preparen el material i reben les instruccions per portar-la a terme. Quan s’acaba, recullen, endrecen, i tenen un merescut esbarjo esportiu al pavelló (i un aperitiu per recuperar forces, doncs descobreixen que fer de profe és molt dur!)

Si les trobades tenen aquesta continuïtat és perquè s’han convertit en un espai de trobada lúdica anual dels nens i nenes de les dues escoles de les mateixes edats, que es valora de forma molt positiva, i perquè els nois i noies de l’institut tenen l’oportunitat de posar-se a l’altre costat de la “barrera”. Molts ja han estat alumnes i ara en són dinamitzadors i recorden l’experiència des d’ambdues perspectives.

Aquest curs 2016-2017 s’ha celebrat la primera trobada el dia 15 de desembre de 2016, la de cicle mig es va fer el 7 d’abril i la del cicle inicial tindrà lloc el 2 de juny.

 

Darrera actualització: 12.04.2017 | 11:22