Cristina Canudas persenta "Mujer Olvido" la Tardoral

Dijous, 2 de novembre de 2017 a les 13:34

El dissabte 21 d'octubre es va donar el tret de sortida a la Mostra d'Arts Escèniques de l'Ametlla del Vallès 2017, coneguda com a Tardoral.

A data d'avui, la Sala Municipal de Teatre ja ha acollit 3 espectacles: Clochard, 12 homes sense pietat i el Carreró de les bruixes, espectacles que han reunit una gran amalgama de públic.

La Tardoral continua aquest mes de novembre amb més obres de teatre, entre les quals destaca Mujer olvido, que significa el retorn de l'actriu Cristina Canudas al seu poble.

Ella mateixa ens en fa 5 cèntims:

"Un nom: Maria Teresa León. Una vida: Escriptora, autora de teatre, directora d’escena, actriu republicana. M'agradaria pensar que molts de nosaltres la coneixem però som hereus de la historia, una historia patriarcal que ha amagat, entre altres coses, el llegat cultural de moltes escriptores. Moltes dones han patit l'oblit durant segles. Ella també.

Nosaltres volem parlar d'ella, d'una veu que bé podria representar moltes altres dones que han lluitat per defensar la llibertat i han portat la cultura com a bandera. Maria Teresa León, filla de militar i de classe benestant, neix a Logronyo el 1903, tot i que viu la seva infantesa entre Barcelona, Burgos i Madrid. Envoltada d’un ambient intel•lectual –és neboda de María Goyri, la primera dona que obté un doctorat a la universitat en Filosofia i Lletres- decideix trencar amb la seva vida acomodada quan coneix a Rafael Albertí. Es divorcia i marxa amb l'artista per defensar la República Española, tot just abans que esclatés la Guerra Civil. Vinculada directament al govern de la República, ha de fugir exiliada durant més de trenta-vuit anys.

No deixa d’escriure en cap moment de la seva vida. És un autora prolífica que escriu contes per infants, novel•la, obres de teatre i, fins i tot, fa adaptacions de guions cinematogràfics. Malauradament la seva obra no es coneix, eclipsada per l’obra del seu company Alberti.

Maria Teresa León torna a Espanya amb símptomes evidents d'Alzheimer el 1977. No només el seu país l'havia oblidat, sinó que ella tampoc recordava qui era. "Viure no és tant important com recordar" va dir en moltes ocasions. Aquesta és la historia d'un oblit. Amb la nostra proposta teatral “Mujer Olvido”, que podreu veure dins de la programació de la Tardoral d'enguany, volem recuperar la seva figura, ja que recuperar-la a ella significa recordar tota la generació d’artistes oblidats per la repressió franquista i tot els canvis socials i polítics que es van dur a terme abans de la guerra. La inauguració del Lyceum Club Femení de Madrid, per exemple, un espai de llibertat i de reunió que reivindicava l'activitat cultural femenina i que va ser el nucli on es va gestar la reivindicació del vot femení i es va consolidar l'obra de les artistes de la Generació del 27.

En definitiva, "Mujer Olvido" és una proposta teatral que neix de la necessitat de buscar la genealogia, d'il•luminar el camí de tantes autores i artistes que van plantar llavors i que van deixar-nos el seu testimoni per seguir reivindicant la lluita femenina, escènica, íntima i grupal.

Cristina Canudas, directora de la proposta "Mujer Olvido"

AGENDA DE LA TARDORAL:

Dissabte 4 de novembre a les 20h:
Mujer Olvido. Desde el Tejado, Proyecto Escénico (8€).

Diumenge 5 de novembre, a les 18h:
Vull ser algú!. Frec a Frec (5€).

Dissabte 11 de novembre, a les 20h:
La danza de la muerte. Orfeó Mahonés - Ses Garbo Girls (5€).

Diumenge 12 de novembre, a les 12h:
Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa? (3€)

Diumenge 26 de novembre, a les 18h:
Coi de cor!. Cor Camins (3€).

Dissabte 2 de desembre a les 20h i diumenge 3 de desembre a les 18h:
El rei borni. Grup de Teatre Nyoca (5€).

Darrera actualització: 02.11.2017 | 13:38