Actes organitzats pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Dimarts, 17 de novembre de 2020 a les 00:00

El 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i, amb motiu d’aquesta efemèride, l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès ha organitzat uns seguit d’actes per commemorar aquesta data:

Del 18 al 27 de novembre

Il·luminació de la façana de l’Ajuntament de violeta + “Sabates vermelles”

Del 18 al 27 de novembre la façana del Consistori s’il·luminarà de color violeta, i a la plaça de l’Ajuntament acollirà la performance sabates vermelles. “Sabates vermelles” és una iniciativa mundial a través de la qual es vol expressar el dolor per totes les dones assassinades. El vermell representa la sang, però també és un missatge d’esperança per acabar amb aquesta xacra.


Dimecres 18 de novembre | A les 19h. En directe pel canal Youtube de l’Ajuntament

Taula rodona “Gènere i cooperació: un camí cap a la llibertat”

Amb la participació l’Ametlla Rebel, entitat local que s’inicia en temes de cooperació; l’ONG Ramassà, la qual duu a terme projectes solidaris a l’Àfrica a través de l’esport; Bombo Ndir, experta en visibilitzar i defensar els drets de la dona africana; i Nadia Ghulam, refugiada afganesa.

Aquesta taula rodona serà moderada per Cristina Baulies, periodista especialista en temes de gènere.


Del 23 al 26 de novembre |A l’Ajuntament

Formació sobre polítiques públiques de gènere

Espai de reflexió sobre les polítiques que cal fer des de totes les àrees municipals per avançar en la igualtat de gènere. Formació dirigida als treballadors municipals.


Dimecres 25 de novembre | A les 12h davant l’Ajuntament

Minut de silenci


Dimecres 25 de novembre | A les 18.30h davant l’Ajuntament

Homenatge* a les dones assassinades i lectura del manifest

Acte d’homenatge a cadascuna de les dones que han estat assassinades per les seves parelles o exparelles durant aquest any. Amb la col·laboració de l’AFiC.

*Es necessiten dones voluntàries per participar en aquesta acció d’homenatge. Qui ho vulgui fer, ha de contactar amb cooperacio@ametlla.cat indicant el seu nom i cognoms. Caldrà que es presentin a l’Ajuntament el 25 de novembre, a les 17.30h, vestides de negre.


Dijous 26 de novembre | A les 19.30h al canal Youtube de l’Ajuntament

Cicle de conferències “Idees i paraules”: conferència “Teixir aliances per una vida lliure de violències masclistes”, a càrrec de Gemma Nicolás Lazo, advocada i Doctora en Dret.


Dilluns 30 de novembre |A les 19h a la Sala Polivalent

Ple ordinari, amb la lectura i aprovació del manifest institucional


MANIFEST:

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones – 25N: “L’Ametlla del Vallès contra les violències masclistes”

El 25 de novembre commemorem el Dia Internacional per a  l’Eliminació de la Violència envers les Dones en record de les germanes Patria, Minerva i María Teresa Mirabal, activistes polítiques i feministes assassinades l’any 1960 a la República Dominicana per la dictadura de Trujillo.

Des d’aleshores, els drets de les dones han estat reconeguts com a drets humans i s’ha dictat multitud de lleis, reglaments i normes de diferents rangs i arreu del món per posar fi a la violència que les dones i les nenes pateixen només pel sol fet de ser-ho. Amb aquesta normativa es vol incidir en tots els nivells: en la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació.

Malgrat els avenços, la major consciència social, també a casa nostra, les violències persisteixen i n’apareixen noves formes, com poden ser les que es donen a través de les xarxes socials, amb el perill que siguin invisibles per a molts i moltes.

A Catalunya, disposem de la Llei 5/2008, del dret de les dones a l’erradicació de les violència masclista, que reconeix el caràcter multidimensional d’aquest fenomen, els diferents tipus de violències i àmbits on es poden produir. La llei estableix també la coordinació necessària de les administracions i que des dels ajuntaments hem de desplegar programes específics per contribuir a la fi de la violència masclista.

D’altra banda, la Llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes, estableix que els ajuntaments hem de sensibilitzar la població sobre aquest fenomen, atendre les dones donant-los les eines per enfortir-se i donar suport als col·lectius feministes que tant han contribuït als avenços en els drets de les dones.

Tanmateix, les violències masclistes segueixen presents, des de les més visibles, com l’assassinat, fins a les que passen més desapercebudes perquè estan normalitzades, com el control en el marc de relacions de parella o el fet d’haver de renunciar a vestir-se de determinada manera o a circular lliurement pel carrer a determinades hores.

Però no hem de defallir.

Volem recordar a les nostres veïnes que pateixen en silenci, que poden comptar amb el nostre ajut, que seran escoltades i es posarà al seu abast els recursos adients, el suport jurídic i l’atenció psicològica necessaris per sortir-se’n, sent elles les protagonistes del seu procés, les acompanyarem mentre els calgui i ho vulguin. Sabem que la pandèmia ha augmentat el patiment de moltes dones, que han de conviure amb el seu agressor i que, a més, potser estan patint per l’empitjorament de la seva situació econòmica.

Treballarem conjuntament des de diferents àmbits: el de la salut, la policia, els serveis socials, les escoles... Perquè la violència envers les dones és un fenomen integral que cal abordar coordinadament.

Però no només és una tasca de l’administració pública; comptem també amb la implicació de tota la ciutadania: tant a través d’accions individuals com pot ser escoltar, creure i acompanyar la veïna que ens parla d’una situació de violència, com a través d’accions col·lectives, com la que l’AFiC ha fet durant aquests dies, recordant-nos el brutal assassinat de 38* dones en el que portem d’any a l’Estat espanyol, a mans de les seves parelles o exparelles.

Volem, també, interpel·lar aquells homes que són còmplices amb el seu silenci, que siguin valents i diguin que això no està bé, que facin un pas endavant expressant la seva condemna a la violència masclista.

Fins i tot, als homes que exerceixen violència masclista, recordar-los que hi ha recursos per, si volen, ajudar-los a relacionar-se d’una altra manera amb les dones, des de la igualtat.

Per tot això, avui, celebrant el 25 N, manifestem el nostre enèrgic rebuig per qualsevol forma de violència envers les dones i el compromís del nostre Ajuntament en la lluita contra aquesta xacra, perquè l’Ametlla del Vallès està contra les violències masclistes.

 

*Dada extreta de Feminicidio.net. a 29/10/2020

Darrera actualització: 17.11.2020 | 11:52