FAQS biomassa

Caldera de biomassa a l’Ametlla del Vallès

Objectiu

Crear una xarxa de calor per dotar de calefacció i aigua calenta sanitària els següents edificis municipals: ajuntament, biblioteca Josep Badia i moret, Can Muntanyola (Casal gent gran i oficines municipals) Sala Municipal de Teatre i Sala d’art Carles Sindreu.


Beneficis

 • Substitució de tres calderes de gasoil.
 • Estalvi econòmic de 17.000€ anuals
 • Reduir a 54 tones les emissions de CO2 (ara s’emeten 61)
 • Millor gestió dels boscos:
  • Producció d’estella forestal.
  • Prevenció d’incendis.
  • Generació de llocs de treball.
  • Més biodiversitat.
  • Més espai de lleure.

Característiques

 • Instal·lació d’una sitja de 60 m3 per assegurar funcionament 2 setmanes.
 • Potència de 164 kW amb un rendiment del 91%
 • Consum tèrmic de 215.000 kWh
 • Sistemes de control de la combustió i recirculació de fums.
 • Només es cremarà estella forestals de boscos propers.
 • Emissió de partícules inferiors a les d’una llar de foc domèstica.

Què és la biomassa?

La biomassa forestal és la matèria orgànica que produeix el bosc, és a dir, la fusta.

En un bosc ben gestionat, extraiem la biomassa excedent i la tallem en forma d’estella per fer-la servir de combustible en calderes que produeixen energia i calor. La gestió forestal sostenible ajuda a prevenir el risc d’incendi, millora el paisatge i fomenta la biodiversitat.


Com funciona una caldera de biomassa?

Les calderes de biomassa funcionen igual que les estufes domèstiques. Són eficients i còmodes, i ens permeten gaudir d’aigua calenta i calefacció de manera sostenible.

L’estella s’emmagatzema en una sitja i es dosifica de manera automàtica a la caldera. Quan crema escalfa l’aigua que s’utilitza per a la calefacció i proveeix d’aigua calenta lavabos i dutxes.


Com aconseguim escalfar tots els edificis?

La xarxa de calor és el circuit que s’alimenta a partir de la caldera i que permet distribuir de manera simultània la calor i l’aigua calenta a diversos edificis alhora.

Gràcies a l’energia que genera una caldera de biomassa podem, per exemple, escalfar l’ajuntament, dutxar-nos amb aigua calenta en un poliesportiu, rentar-nos les mans a l’escola o banyar-nos a la piscina climatitzada a l’hivern. I tot això de manera sostenible.


Contamina una caldera de biomassa?

La caldera de biomassa no contamina, emet menys partícules de cendra a l’atmosfera que una llar de foc domèstica. La biomassa és una energia renovable i verda.

Renovable perquè els boscos generen cada any milers de m3 de fusta que es poden aprofitar mitjançant una gestió sostenible.

Verda perquè no contribueix al canvi climàtic, ja que el CO2 que s’allibera durant la combustió és reabsorbit pels arbres i retorna al bosc.


Beneficis de tenir una caldera de biomassa

La biomassa és un recurs energètic de proximitat que genera llocs de treball al costat de casa, al nostre municipi.

Permet l’estalvi de tones de CO2 perquè, en ser de proximitat, redueix la distància de transport i les emissions són reabsorbides pels arbres i les plantes.

La gestió forestal sostenible saneja els boscos, millora els hàbitats afavorint la biodiversitat i redueix el risc d’incendi. A més, els arbres del bosc es fan més grossos i creixen més sans.

La biomassa afavoreix la viabilitat econòmica del municipi, ja que el seu preu és inferior al dels combustibles fòssils, altament contaminants i que generen dependència energètica externa.

La producció d’estella de fusta suposa una font d’ingressos extra per als propietaris forestals, alhora que millora la qualitat del paisatge i fomenta el turisme sostenible.


Biomassa pel clima

És el projecte de la Diputació de Barcelona que promou la instal·lació de calderes de biomassa i xarxes de calor als municipis. Genera beneficis econòmics i ambientals alhora que combat el canvi climàtic. Té el suport del programa FEDER de la Unió Europea.

Biomassa per educar.

El projecte “Biomassa pel clima” és també un recurs pedagògic per a les escoles, perquè mostra el valor econòmic i ecològic dels nostres boscos i els avantatges de tenir uns hàbits respectuosos amb l’entorn.

Biomassa amb present i amb futur

La biomassa és una font d’energia renovable, verda i emergent. Els municipis de Barcelona han instal·lat més de 500 calderes de biomassa en equipaments municipals, sobretot en escoles i poliesportius, que tenen un consum energètic elevat i on l’amortització de la instal·lació és ràpida.

Biomassa per a les persones i per al planeta

La biomassa contribueix a combatre el canvi climàtic i redueix la dependència energètica externa del nostre municipi i del nostre país, perquè evita la importació i el transport dels caríssims i contaminants combustibles fòssils.

Sessió informativa sobre la instal·lació de la caldera de biomassa (20/07/2021):

Darrera actualització: 20.07.2021 | 20:51
Darrera actualització: 20.07.2021 | 20:51