Municipi

Presentació

L'Ametlla del Vallès és un municipi de la comarca del Vallès Oriental, situat al sud dels cingles de Bertí (Serralada Prelitoral), just abans que aquests s'acostin al massís del Montseny i deixin entre mig el Congost, ja dins del municipi veí de Figaró-Montmany.

La seva ubicació li fa tenir dos tipus de paisatge: la plana vallesana, eminentment agrícola, i un altre més muntanyós que arriba fins al cim del Puiggraciós, a tocar del cingles de Bertí, amb uns 800 m d'alçada. El nucli urbà principal es troba al mig d'ambdues orografies gaudint d'una suau pendent.

A l'Ametlla del Vallès podem trobar mostres del passat agrícola de la comarca en les masies de Ca l'Arenys, Can Carlons, Can Diví, Can Draper , Can Fàbregues del Bosc, Can Guineu, Can Pagès Vell, Can Parellada, Can Plandolit, Can Xammar de Baix.

Patrimoni arquitectònic

L'arquitectura religiosa està formada per l'església parroquial de Sant Genís de l'Ametlla, construïda al 906 per l'impuls colonitzador de l'abadessa Emma i reformada al segle XVII. De Sant Genís, en depenen eclesiàsticament:

La petjada modernista, fruit de l'impuls que a començaments del segle XX va donar, d'una banda, l'alcalde Sebastià Bassa i d'altra, els estiuejants de Barcelona tal com també passà a la Garriga, es veu reflectida en diverses edificacions, entre les quals cal destacar l'edifici de l'Ajuntament (1912), cal Barber, el cafè del Dr. Bassa (1906) i Can Millet, masia originària del segle XIV-XVII, que al 1908 va ser remodelada íntegrament. Totes quatre són obra de l'arquitecte Raspall.

Altres cases modernistes són la torre de la punxa (1911) i la casa del Dr. Grífols que es considera la primera torre de "segona residència" construïda a l'Ametlla.

4 recorreguts per l'Ametlla

L’Ametlla del Vallès té un passat vinculat a l’agricultura, la ramaderia i l’explotació dels boscos, com es reflecteix encara en el seu paisatge i en la seva gent. Aquests recorreguts i itineraris ens permeten descobrir el patrimoni rural del nostre municipi i ens ajuda a entendre la història del nostre poble i la identitat de la seva gent.

Masies, torrents, recs i rescloses, camins i eines del camp, ermites i aplecs, pous de glaç, mines i fonts, arbres monumentals i paisatges singulars, cases d’estiueig i veïns il·lustres. Aquests són, entre d’altres, els elements que trobareu al nostre municipi.
El visitant podrà fer una immersió en la historia i el territori de l’Ametlla per gaudir d’unes passejades agradables i a l’hora instructives.

Recorreguts:

  1. Les masies i els refugiats.
  2. Biodiversistat i arbres Monumentals.
  3. Fonts i bosc de ribera.
  4. Muntanya mitjana.

 

Darrera actualització: 17.11.2021 | 11:31
Darrera actualització: 17.11.2021 | 11:31