L'Ametlla del Vallès denuncia la vulneració de drets de les persones refugiades amb la campanya “Siguem refugi”

Dimecres, 8 de juny de 2022 a les 11:30

Durant tot el mes de juny hi haurà activitats paral·leles al municipi amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny).

Més d’una vintena de municipis d’arreu de Catalunya s’han sumat a la campanya de sensibilització coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

L'Ametlla del Vallès s’uneix a la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps”, que comença el 8 de juny, per denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i per donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi. La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política. Per aquest motiu, “Siguem Refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen.

La campanya, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya, i es tracta d’una campanya de llarga durada que s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny). El seu objectiu és generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny.

Activitats al municipi

En el marc de la campanya, a l'Ametlla del Vallès es podrà veure l’exposició dels camps de refugiats de Khyber Pakhtunkhwa, al Pakistan, i Tindouf, a Algèria, a la plaça de l'Ajuntament del 16 al 20 de juny.

El dia 20 de juny es farà la lectura del manifest del Fons Català per reivindicar el compromís del municipi amb les persones refugiades i desplaçades forçoses, a les 19.30 h a la plaça de l'Ajuntament.

Paral·lelament, l'Ametlla del Vallès també acollirà diferents activitats durant el mes de juny complementàries a la campanya, que són:

Dijous 16 de juny, a les 20 h a la Sala Polivalent:

Taula rodona dinamitzada per la periodista Núria Ferré a la Sala Polivalent, amb els següents convidats:

Fereshteh Rafat (Afganistan): Periodista i activista. Va treballar durant sis anys en ONG nacionals i internacionals defensant els drets de les dones. Va ser editora i reportera de l’Agència de Notícies de Dones Afganeses durant dos anys. Va ser, també, una de les fundadores de la campanya #Whereismyname a partir de la qual, després de tres anys de lluita, van aconseguir canviar la constitució afganesa per incloure el nom de la mare en documents oficials com el passaport afganès i documents d’identitat. Arriba a Europa l’any 2021. Actualment viu a l’Ametlla.

Khaled Mohamed Cherif (Algèria): Nascut en els campaments de refugiats saharauis a Tinduf. És president de l’organització Joventut Activa Saharaui. Arriba a Europa l’any 2005. Actualment viu a Granollers.

Charles Kwarteng  Kusi (Ghana): La seva gran passió és el futbol i fa dos anys el va fitxar l’entitat esportiva Ramassà. Cada dimecres entrena l’equip femení de noies refugiades. Arriba a Europa l’any 2017. Actualment viu a Canovelles.

Olena Ivashchenko (Ucraïna): Es dedica a la informàtica i té dos fills adolescents. Arriba a Catalunya l’any 2022. Actualment viu a l’Ametlla.

Cal confirmar l’assistència a cooperacio@ametlla.cat

Darrera actualització: 08.06.2022 | 14:24