La Sala reprèn l'activiat el 3 d'octubre

Dilluns, 20 de setembre de 2021 a les 00:00

Ja tenim aquí el nou llibret editat per l’àrea de Cultura, que recull tota la programació que es farà a la Sala Municipal de Teatre aquest darrer trimestre de l’any, així com d’altres activitats culturals que es faran al municipi (exposicions, conferències, biblioteca, etc.).

La nova programació de la Sala començarà el dia 3 d’octubre amb l’obra de teatre “Històries de les meves veïnes” (Cia. de teatre Anna Roca), i culminarà amb l’acte solidari en benefici de la Fundació Pare Manel “Guanya’t el cel amb el Pare Manel”, que comptarà amb la participació d’en Joan Lluís Bozzo i que tindrà lloc el dia 11 de desembre.

La venda d’entrades anticipada es farà a través de la plataforma www.entrapolis.com, i es preveuen descomptes a la gent gran (25%), als “Amics de la Sala” (30%) i als joves d’entre 12 i 23 anys (30%).

Com és habitual, cada llibret ha comptat amb un text introductori fet per algú relacionat amb la cultura i amb vincles amb l’Ametlla del Vallès. En aquesta ocasió ha estat en Martí Carreras i Almar qui l’ha fet:

“Article 27: Sobre els drets culturals

Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d'ell resultin.

Assemblea General de les Nacions Unides, Declaració Universal dels Drets Humans

Tenim la gran sort de poder assistir a activitats culturals al nostre poble, cada vegada més nombroses, variades i captivadores. Us animo a difondre aquest llibret a la gent del vostre voltant, per fer-los descubrir el meravellós invent que és la cultura: un patrimoni inmaterial que no podem tocar, però sí veure i sentir. Un tresor que, sense saber com, t’acompanya quan tornes a casa i et fa de coixí en tancar els ulls.

Però la cultura està en perill, i ens cal una reflexió com a societat sobre el seu paper dins el sistema educatiu. El model actual margina les arts, considerant-les un complement prescindible dins la formació dels alumnes. El teatre, la dansa, el cinema... totes elles queden relegades dels plans d’estudi obligatoris. La música i el dibuix, malgrat disposin d'unes poques hores, mai són equiparables a les de les matemàtiques o la llengua. L’art ens permet treballar l’educació emocional, estimular la sensibilitat, humanitat i creativitat de les persones, qualitats essencials per a construir un món ètic i preparat per afrontar els reptes del demà. Si els infants i joves no el veuen representat durant la seva etapa educativa, quan siguin adults no sentiran cap necessitat d'anar a un concert, llibreria o museu. És imprescindible que els plans del Departament d’Educació de la Generalitat i del Ministerio es plantegin de forma exhaustiva el paper de l'art dins les aules de primària i secundària, valorant-lo i donant-li el mateix pes que a la resta d’assignatures.

I mentre aquest menysteniment no es corregeixi, rau sobre nosaltres, els espectadors, la tasca de reivindicar com de necessària és la cultura per a les nostres vides. Perquè és cert que l’entusiasme s’encomana, i si a tu t’ha fascinat una exposició, l’hora del conte, un taller de màscares o el so primaveral de la cobla a Can Muntanyola, per què no pot captivar també al teu veí? Si duem a terme aquesta tasca d’emissaris, potser algun dia, als mítings polítics, es debatrà sobre quin model cultural-educatiu és més beneficiós pel nostre país.

Música, dansa, circ, literatura, teatre, arquitectura, escultura, pintura, fotografia, cinema, disseny, ceràmica, joieria, orfebreria, ebenisteria, cristalleria, gastronomia, perfumeria, jardineria... hi ha infinites formes d'expressió artística: descobrim-les, valorem-les i seguim lluitant perquè formin part del nostre futur.”

Martí Carreras i Almar

Músic

Darrera actualització: 20.09.2021 | 12:10