El refugi de gats, a punt d'estar 100% operatiu

Dijous, 6 de maig de 2021 a les 00:00

El refugi de gats de l’Ametlla del Vallès està a punt per acollir els primers animals i per funcionar al 100% de les seves capacitats, després que les darreres setmanes s’hi hagin implementat un seguit de millores.

L’Ametlla del Vallès va ser un municipi pioner en tenir un refugi d’aquestes característiques, instal·lat tres anys enrere a resultes d’una proposta sorgida d’un procés participatiu. Precisament, també sorgides del darrer procés de pressupostos participatius de 2021, les darreres setmanes s’han dut a termes tasques de millora, com el tancament perimetral de l’espai, o la creació de zones d’ombra i de vegetació per afavorir el benestar dels animals un cop facin l’adaptació a l’espai.

La presència al carrer d’aquests felins és habitual arreu, i l’Ametlla no n’és una excepció. Malauradament, la majoria d’aquests animals són gats domèstics que han estat abandonats, o de descendència salvatge.

Aquests gats de carrer, sense cap mena de control ni seguiment, són animals en un estat sanitari i nutricional deficient que es reprodueixen amb molta facilitat, ja que obtenen aliments sense dificultat, sovint a causa de l’acció de certa gent que els dona restes de menjar que, al final, acaben embrutant l’entorn i generant problemes de salubritat.

Colònies controlades

Per fer front a aquesta situació, i amb la finalitat de garantir el benestar animal i l’equilibri de l’entorn urbà, l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès ha impulsat el model de “colònies controlades de gats de carrer”.

Una colònia controlada de gats urbans és un grup de gats esterilitzats que conviuen en un espai públic, i que són alimentats amb pinso sec. Aquesta està gestionada per la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès dins la planificació de benestar animal, amb la col·laboració de les entitats protectores d’animals com són la Fundació Daina i l’Associació PROGAT de l’Ametlla del Vallès.

Control

El Consistori aplica un model de colònies controlades que permet gaudir de la presència d’aquests animals al poble i, alhora, disminueix els problemes de sobre població i garanteix una integració adequada a la realitat urbana.

Per aquest motiu, l’Ajuntament utilitza la captura, l’esterilització i el retorn (CER) sobre les colònies de gats naturals, que són grups de gats ja existents que conviuen en un espai.

Un cop capturats, se’ls sotmet a una revisió veterinària per descartar que no pateixin cap malaltia contagiosa, se’ls esterilitza, se’ls fa una petita marca a l’orella per identificar-los i se’ls retorna a l’espai on van ser capturats.

El model CER és l’única intervenció que permet eliminar les molèsties produïdes per les colònies de gats (orins, baralles, miols en períodes de zel, etc.). També redueix els riscos sanitaris, tant per als animals mateixos com per als veïns, gràcies al sanejament de l’espai on habiten, alhora que evita una sobre població i millora la qualitat de vida dels animals i de la ciutadania que hi conviu.

Què cal fer com a ciutadans?

La finalitat de la creació d’aquestes colònies de gats és tenir-los controlats en un punt concret. Per això és molt important que ningú no els alimenti fora de les zones controlades, de manera que els animals s’acostumin a menjar pinso sec en els punts d’alimentació establerts.

És molt important, també, que els gats domèstics que surtin al carrer estiguin “xipats” i esterilitzats, ja que moltes de les colònies de gats comencen o creixen amb les camades de gats domèstics abandonats.

Per participar com a col·laboradors, podeu posar-vos en contacte amb l’associació PROGAT de l’Ametlla del Vallès (progat.ametlla.valles@gmail.com).

Darrera actualització: 06.05.2021 | 11:39