Crònica Ple extraordinari 26 d'abril de 2019 (aprovació inicial pressupostos)

Dilluns, 29 d'abril de 2019 a les 00:00

El proppassat divendres 26 d'abril es va sotmetre a l'aprovació del Ple municipal l'aprovació inicial del pressupost municipal pel 2019.

La regidora d’Hisenda, Teresa Bada (PDeCAT), va explicar les característiques del pressupost  que es portava a votació, que segueix la línia dels pressupostos dels anys anteriors i que puja a 10.299.800€.

Va iniciar la seva intervenció fent contextualitzant la seva elaboració, fent referència a com ha influenciat la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat i del Govern de l’Estat, així com a la “repressió política i retallada de llibertats”, i al recurs a LRSAL, encara sense resoldre. Bada va lamentar que “el finançament autonòmic s’incompleix des de 2014”, de manera que “el finançament local és l’etern oblidat”.

La regidora va destacar que s’ha “complert el compromís de no incrementar els impostos” en el seu mandat, alhora que “s’han fet més inversions que mai millorant els serveis, ampliant i millorant equipaments, sense incrementar l’endeutament, que està en mínims històrics”. Aquest se situa en un 16,07%, “molt lluny del màxim legal del 110%”.

Bada va especificar que els ingressos previstos “responen a congelació fiscal feta durant tot el mandat”, i que les despeses “també segueixen la mateixa línia de continuïtat”.

Pel que fa a les inversions, aquest capítol ascendeix a 496.455€. La regidora va destacar la “forta aposta per la participació real de la ciutadania,  i que enguany es destinaran 150.000€ als pressupostos participatius”.

Vot en contra de l’oposició

Tots els grups de l’oposició varen votar en contra del pressupost, i varen coincidir en queixar-se dels terminis en què s’ha presentat.

Jaume Durall (L’Ametlla en Comú) va justificar el seu vot negatiu en la “nul·la participació que hem tingut en l’elaboració del pressupost” i en el seu “desacord amb la distribució de les dotacions” de cada regidoria.

Durall, també es va mostrar en desacord amb el percentatge del deute presentat per l’equip de govern, atès que considera que no es contemplen “obligacions que s’han acumulat i que l’incrementarien”

Francesc Sulé (SI) va denunciar la “mala planificació” de l’equip de govern i l’alt nombre de modificacions de crèdit fetes al llarg de la legislatura, que han “fet incrementar el pressupost”.

El regidor de Solidaritat Catalana va destacar que l’Ajuntament de l’Ametlla té “prou capacitat recaptatòria per no ocasionar greuges a la ciutadania”, i que no “s’està fent bé la feina”.

Per part d’Ametlla’t-ERC va intervenir el regidor Pere Marieges, que es va fer seves les intervencions fetes pels altres regidors de l’oposició.

Va mostrar la seva disconformitat amb la no participació dels grups de l’oposició en l'elaboració del pressupost i es va queixar del poc detall de la documentació rebuda, a banda de que no va trobar res pressupostat “destinat a habitatges de protecció oficial”.

Amb tot, el pressupost, la plantilla de personal i la relació de llocs de treball de l’Ajuntament per a l’exercici 2019 es va aprovar inicialment amb els vots a favor dels regidors i regidores de l’equip de govern, i en contra dels de l’oposició.

Darrera actualització: 09.10.2019 | 13:29