Crònica del Ple ordinari de 28 de març de 2022

Dimarts, 29 de març de 2022 a les 00:00

El darrer dilluns del mes de març es va celebrar un Ple de caràcter ordinari, en el qual hi varen assistir tots el càrrecs electes del Consistori.

Després d’aprovar-se les actes de les sessions anteriors i una esmena a una d’aquestes, a l’apartat “Informació d’alcaldia” l’alcalde Pep Moret (ERC) va repassar les dades de l’atur del mes de febrer a l’Ametlla del Vallès, situant-se en el 7,31% de la població activa, estant per sota de la mitjana del Vallès Oriental i millorant les xifres de l‘any anterior.

La regidora de Cooperació Beti Español (A’t) va explicar les accions dutes a termes des de l’Ajuntament relacionades amb l’ajuda humanitària derivada del conflicte bèl·lic a Ucraïna, i va informar que al web de l’Ajuntament hi ha una secció amb tota la informació imprescindible (www.ametlla.cat/ucraina), alhora que agraïa la implicació i col·laboració de la ciutadania de l’Ametlla, i també d’entitats, en l’acollida de persones refugiades.

També en aquest punt, l’alcalde Pep Moret i el regidor Jan Santaló (A’t) varen mostrar, amb l’ajuda d’una projecció, l’estat dels contenciosos administratius presentats contra l’Ajuntament, tot destacant que la totalitat dels ja finalitzats han estat guanyats pel Consistori, o bé desestimats.

Entre aquests, tant l’alcalde com el regidor varen destacar la desestimació de la denúncia a antifrau que afectava a diversos treballadors municipals i que va ser presentada per una persona anònima, així com la victòria de l’Ajuntament en els contenciosos interposats pel Sindicat de la Policia Local relacionats amb les bases del procés selectiu de l’inspector i l’aprovació de l’Oferta Pública d’Ocupació 2020. També van destacar la resolució favorable a l’Ajuntament del contenciós interposat per un particular relacionat amb les bases del procés selectiu d’un tècnic superior.

Aprovació de la modificació del règim retributiu d’un regidor

El Ple va aprovar amb els vots a favor dels càrrecs electes de Junts per l’Ametlla, Ametlla’t i PSC i l’abstenció dels d’ERC i l’Ametlla en Comú Podem, la modificació del règim retributiu del regidor d’Hisenda Jan Santaló, per adaptar-lo a la dedicació establerta inicialment en el cartipàs municipal, que és del 90%. Des del març de l’any passat Santaló havia reduït la seva dedicació i retribució al 50% al compatibilitzar la seva tasca de regidor amb feina al sector privat, situació que ha canviat i que li permet recuperar la dedicació inicial.

La regidora Dolors Ferrer (JXA) va exposar que el seu grup considera que hi hauria hagut d’haver més transparència, i va definir de “poc respectuós” envers l’Ajuntament el fet d’adaptar la dedicació d’un regidor atenent als seus interessos, i no als del Consistori. Ferrer també va mostrar la seva sorpresa pel sentit del vot dels grups d’ERC i l’Ametlla en Comú Podem, que comparteixen govern amb Santaló, al que l’alcalde va respondre que simplement es restituïa el que està establert en el cartipàs municipal, i que d’aquí derivava el seu vot.

Al seu torn, Santaló va entomar la crítica sobre la transparència emesa per Ferrer, va agrair el suport del seu grup i de gent propera durant un darrer any que va definir de “complex”, i va puntualitzar que no es tracta d’un augment de la seva retribució, sinó de la restitució del que es va acordar a l’inici de la legislatura.

Aprovació modificació de les bases per la concessió d'ajuts per al suport escolar curs 2022-23.

El Ple va aprovar per unanimitat aquesta modificació, que preveu poder ampliar l’abast dels ajuts al suport escolar pel curs vinent en casos sobrevinguts que comptin amb la justificació pertinent.

Aprovació conveni amb Comissió Central de Subministraments Generalitat de Catalunya.

En aquest punt, també aprovat per unanimitat, es va donar llum verda al conveni de l’Ajuntament amb la Comissió Central de Subministraments Generalitat de Catalunya, pel qual el Consistori es beneficiarà de certs avantatges en l’adquisició de certs subministraments, com ara carburants, reduint costos.

Ratificar l’acord de la Junta de Govern Local pel qual s’aprova el conveni per la millora del transport públic de viatgers per carretera 2022.

El Ple va aprovar per unanimitat la renovació del conveni amb l’empresa Sagalés, la qual ofereix el servei d’autobús entre l’Ametlla del Vallès i la Garriga i Granollers.

Moció conjunta de tots els grups municipals per la transformació de la SAREB.

Amb l’aprovació per unanimitat d’aquesta moció, el Consistori insta al govern de l’Estat a prendre les mesures pertinents per convertir la SAREB en un instrument per garantir el dret a l’habitatge, així com els mecanismes de cessió als ajuntaments.

En aquest sentit, el regidor Jaume Durall (ACP) va exposar que, en el cas de l’Ametlla, s’ha plantejat a la SAREB que els actius immobiliaris del Maset Nou que ara estan en usdefruit de l’Ajuntament per un període de quatre anys, passin a ser de gestió municipal i que puguin tenir una funció pública per afrontar la demanda d’habitatge.

Precs i preguntes

A l’apartat de precs i preguntes el regidor Baldomero Reyes (PSC) va preguntar sobre el funcionament de l’enllumenat i de l’ascensor de la passera de la C17, i va traslladar a l'equip de govern una queixa de l'Associació de Voleibol l'Ametlla referent a l'absència del servei de vènding al pavelló poliesportiu i al fet que se'ls prohibeixi fer soroll amb tambors i trompetes dins les instal·lacions.

Sobre la passera de la C17 el regidor de Territori Pere Marieges (A’t) va respondre-li que s’han donat les instruccions a l’empresa perquè repari l’enllumenat, alhora que informava que l’ascensor, la gestió del qual ja depèn íntegrament de l’Ajuntament, s’ha reparat tres vegades però que pateix actes vandàlics de forma regular.

Relacionat amb les demandes del club de voleibol, l'alcalde i regidor d'Esports Pep Moret va respondre que les màquines de vènding es van treure per baix rendiment però que, tanmateix, actualment s'està negociant amb dues empreses per tornar a tenir el servei. Pel que fa a la prohibició de tocar timbals i trompetes al pavelló, va explicar que això respon a un acord adoptat consensuadament entre els clubs esportius que fan ús de l'equipament. El regidor va afegir que, atesos els canvis de les restriccions derivades de la pandèmia, l'Ajuntament s'ha posat en contacte amb els clubs esportius per revisar-les també de forma consensuada.

A instància de la regidora Dolors Ferrer (JXA), l’alcalde Pep Moret va explicar que la instal·lació de l’enllumentat de la pista exterior coberta del pavelló està només pendent d’uns tràmits burocràtics, i que els cursets de natació d’Illa Activa es reprendran tan aviat hi hagi un nou monitor, un tràmit lent atesa la situació de provisionalitat del centre.

Qüestionat per la mateixa regidora Dolors Ferrer sobre la situació d’Illa Activa, l’alcalde va informar que s’ha passat a una nova fase i que es mantenen converses amb dues empreses interessades en la subrogació de la concessió. Moret va emplaçar els grups de l’oposició a la primera setmana d’abril per convocar-los per abordar la qüestió.

Com a resposta a les interpel·lacions fetes al seu grup en el Ple extraordinari del dia 21 de febrer, Dolors Ferrer va justificar les accions dutes a terme pel seu grup quan formava part de governs anteriors, relacionades amb l’aprovació de la resolució del contracte d’Illa Activa l’any 2016 que finalment no es va dur a terme, i va emplaçar l’equip de govern a deixar de pensar en el passat i a centrar-se, tots, en el present i el futur.

Finalment, la regidora de Junts per l’Ametlla va recriminar a l’alcalde que titllés de mentider al seu grup quan va exposar en el Ple del dia 1 de març un presumpte cas d’assetjament laboral d’un càrrec electe envers un treballador de l’Ajuntament i també envers una treballadora, explicant que la denúncia d’aquest treballador s’ha admès a tràmit.

Ferrer també va retreure que se’ls digués que l’Ajuntament havia ofert mediació en un conflicte entre una treballadora i un treballador municipal, fet que no era cert.

Sobre aquetes qüestions, l’alcalde va reiterar que no s’ha rebut cap notificació ni cap citació a l’Ajuntament, i el regidor d’Igualtat Jaume Durall va recriminar a Junts per l’Ametlla fer aquest tipus d’oposició, afirmant que és precipitat assenyalar algú. Sobre la mediació, Durall va explicar que es va oferir, però que una de les dues parts la va rebutjar.

Darrera actualització: 06.04.2022 | 09:25