Crònica del Ple ordinari de 26 de setembre de 2022

Dimarts, 27 de setembre de 2022 a les 00:00

Dilluns 26 de setembre es va celebrar un Ple ordinari que va comptar amb la presència de la totalitat dels càrrecs electes, tret del regidor no adscrit Pere Marieges.

La sessió va començar amb l’aprovació de l’acta de la sessió anterior (25 de juliol) amb els vots a favor de tots els regidors i regidores presents i l’abstenció de Baldomero Reyes (PSC), i va prosseguir amb l’anunci per part de la regidora de Cultura Beti Español (A’t) del tancament de la Sala Municipal de Teatre per fer-hi obres i, com a conseqüència, de l’adopció de nous espais alternatius per mantenir la programació cultural mentre durin les obres.

Aprovació del Compte General de l’exercici 2021

El regidor d’Hisenda Jan Santaló (A’t) va informar que l’any 2021 es va batre el rècord d’ingressos sobrepassant els 13 milions d’euros, fet que va atribuir a l’important augment de població dels darrers mesos i, també, a les polítiques implementades per l’equip de govern.

També va explicar que el deute no arriba al 18%, i va valorar positivament haver reduït el període de pagament als proveïdors a menys de vint-i-cinc dies, revertint una situació que va qualificar de “preocupant”.

En Baldomero Reyes va qüestionar el no compliment de la regla de despesa, al que Santaló va respondre-li que és un requisit que no és d’obligat compliment, i la Dolors Ferrer (JXA) es va mostrar crítica amb el tancament del Compte General amb un romanent de tresoreria considerable, que va atribuir a la no implementació de projectes.

El punt es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició.

Ratificació modificació dels estatuts del Consorci Besòs Tordera

El Ple va aprovar per unanimitat aquesta modificació feta a petició del mateix Consorci, amb què aquest canvia d’adscripció per passar a formar part del Consell Comarcal del Vallès Oriental, com un primer pas cap a la seva independència.

Imposició penalitats a l’adjudicatari de la licitació de neteja de les dependències municipals

Amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició es va aprovar la imposició de penalitats a l’adjudicatari de la licitació de neteja de les dependències municipals.

La regidora Raquel García (ERC) i l’alcalde Pep Moret (ERC) varen exposar les vicissituds d’aquest servei i les dificultats patides en l’elaboració dels plecs de la nova licitació, la qual s’està preparant.

En Baldomero Reyes i la Dolors Ferrer varen qüestionar la gestió feta d’aquesta situació.

Pla Intern d'Igualtat i Diversitat de Gènere de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès

El regidor d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+ Jaume Durall (ACP) va presentar el Primer Pla Intern d'Igualtat i Diversitat de Gènere de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès, un Pla que s’ha elaborat gràcies al recurs prestat per la Diputació de Barcelona i que pretén promoure la perspectiva de gènere al consistori i desplegar polítiques relacionades amb la igualtat de gènere en el mateix ens.

El regidor Baldomero Reyes i la regidora Dolors Ferrer varen mostrar la seva disconformitat per no haver-se comptat amb l’oposició en el procés d’elaboració del Pla, i varen denunciar que a l’Ajuntament s’han produït situacions desagradables que no s’han abordat de la millor manera.

El Pla es va aprovar amb els vots a favor de tots els càrrecs electes tret de l’abstenció de Baldomero Reyes.

Aixecament del reparament i pagament de la subvenció anivelladora del Complex Esportiu Can Camp, 4t trimestre de 2022.

L’alcalde Pep Moret va informar que la situació de la tresoreria del Complex Esportiu Municipal de Can Camp és molt delicada i que, per evitar el tancament imminent mentre es preparen els plecs d’una nova licitació, i a instància de l’administrador concursal, s’ha optat per avançar el pagament del quart trimestre de la subvenció anivelladora (62.500 €), ja pressupostada, malgrat l’informe negatiu d’Intervenció al decret fet a principis d’agost, a tal efecte.

El regidor Baldomero Reyes es va mostrar disconforme amb aquesta decisió, afirmant que l’aplicació d’aquest decret pot ser considerat delicte per omissió de la funció d’interventor.

Al seu torn, la regidora Dolors Ferrer va exposar la preocupació del seu grup davant aquesta situació, i va lamentar la poca informació tramesa a l’oposició sobre aquest afer, alhora que apel·lava al consens de totes les forces polítiques de l’Ajuntament.

Els grups integrants de l’equip de govern varen defensar la decisió presa tot afirmant que, malgrat que es valora l’aportació d’aquest actiu al poble, en cap cas es posarà en risc la salut econòmica del Consistori per salvar el complex esportiu a qualsevol preu.

El punt es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i en contra de l’oposició.

Suport a l’escola d’educació especial Can Vila

El regidor d’Educació Gustau Saeta (ERC) va exposar la situació de l’escola d’educació especial Can Vila, de Mollet, la qual ha hagut de tancar per mancances estructurals de l’equipament, i va demanar el suport de tots els grups polítics a aquest centre i a l’Ajuntament de Mollet en el seu litigi amb la Generalitat.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Aprovació del Manifest de l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació

Presentada per Junts per l’Ametlla-JUNTS, es va aprovar amb els vots a favor dels càrrecs electes d’ERC, JXA i A’t i l’abstenció dels del PSC i ACP el Manifest de l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació, amb el qual s’acorda expressar el suport de l’Ajuntament a l’amnistia entesa com la necessitat d’una solució col·lectiva i integral per a totes les persones exiliades, encausades i represaliades, i també a l’autodeterminació, entesa com la necessitat d’un marc de resolució democràtica basat en el respecte a l’exercici de la lliure determinació de la societat catalana.

Moció pel traspàs de rodalies Renfe

Una altra moció presentada per Junts per l’Ametlla – JUNTS fou per demanar el traspàs de la gestió de rodalies Renfe a la Generalitat de Catalunya, moció que es va aprovar per unanimitat.

Amb l’aprovació de la moció, es va acordar exigir al Govern de l’Estat que executi urgentment les inversions que promet; completar, íntegrament i urgentment, el traspàs del Servei de Rodalies Renfe i les infraestructures d’aquest servei a la Generalitat de Catalunya, i instar a totes les administracions a treballar en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 i de la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

La sessió va finalitzar amb l’activitat de control en què l’equip de govern va resoldre dubtes de l’oposició sobre diferents decrets.

Darrera actualització: 27.09.2022 | 13:37