Serveis davant del conflicte d'Ucraïna

Dijous, 10 de març de 2022 a les 00:00

La Generalitat ha creat un dispositiu de resposta davant la situació a Ucraïna dirigida a les persones d'aquest país que arribin a Catalunya.

1. Ciutadans ucraïnesos que necessiten allotjament temporal

El Govern de la Generalitat posa a la seva disposició un servei d’albergs de la xarxa Xanascat (a Coma-ruga, Vic, l’Espluga de Francolí i Barcelona) que ofereix de manera temporal allotjament i manutenció, així com assistència mèdica i psicològica, a tots els ciutadans ucraïnesos que siguin a Catalunya i que no poden tornar al seu país.
L’ocupació dels albergs està coordinada pel Consolat d’Ucraïna a Barcelona, que elabora diàriament una llista de persones per ser allotjades als albergs.
Adreça electrònica del Consolat d’Ucraïna: gc_esb@mfa.gov.ua
Telèfon: 934 028 956

2. Ciutadans ucraïnesos que volen tramitar una sol·licitud d’asil

El Departament d’Igualtat i Feminismes del Govern de la Generalitat ofereix, a través del Servei d’Atenció a Persones Migrades i Refugiades, assessorament jurídic, serveis de traducció i assistència psicològica per tramitar la sol·licitud d’asil a l’Estat espanyol.
Adreça electrònica: comiteacollida.igualtat@gencat.cat

3. Ciutadans que volen enviar ajuda a Ucraïna

Davant la voluntat de la ciutadania d’oferir suport a la població afectada pel conflicte, el Govern de Catalunya, en la línia que estableixen la majoria d’organitzacions internacionals, destaca que la manera més efectiva de canalitzar l’ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny.
En aquest sentit, posem a disposició una llista de les ONG catalanes i els organismes multilaterals que donen resposta a la crisi humanitària a Ucraïna:
• Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
• Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb ACNUR
• Fundació Acció contra la Fam
• Creu Roja
• Metges del Món
• Farmamundi
• Fundació Save the Children
• Metges sense Fronteres
Podeu consultar-ne la llista completa, que s’actualitzarà periòdicament, al web següent: cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina/

En cas que ja s’hagi recollit material humanitari, el Consolat General d’Ucraïna a Barcelona ha habilitat una nau al port de Barcelona per poder-l’hi dipositar.

4. Sol·licituds d'informació i emergències

Telèfons:
012
00 34 93 214 21 24 des de l’estranger (inclou atenció en ucraïnès).
Adreces electròniques de contacte:
• Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, atenció relacionada amb catalans a la zona en conflicte: emergencies.exteriors@gencat.cat
• Departament d’Igualtat i Feminismes, Servei d’Atenció a Persones Migrades i Refugiades amb assessorament jurídic per tramitar la sol·licitud d’asil a l’Estat Espanyol, serveis de traducció i assistència psicològica: comiteacollida.igualtat@gencat.cat

Darrera actualització: 10.03.2022 | 09:11