Nius de vespa asiàtica, inactius a l’hivern

Dimarts, 14 de febrer de 2023 a les 00:00

En relació a la presència de nius de vespa asiàtica en alguns punts del municipi, informem que cap d’aquests està actiu en l’actualitat, ja que les baixes temperatures pròpies d’aquesta època ho impedeixen.

Serà a partir del mes d’abril quan, probablement, s’iniciï un nou cicle, però en cap cas s’iniciarà en els nius ja existents, sinó en altres vespers primaris amb una mida màxima d’una pilota d’handbol.

Els vespers existents no seran reutilitzats per noves colònies de vespa asiàtica, i es destruiran de forma natural amb el pas del temps.

També, a partir d’abril i durant 4 mesos, s’iniciarà un trampeig de 20 estacions per tal de poder capturar les futures reines quan surtin de la hivernació. Amb aquesta mesura s’evitarà, en gran mesura, la formació de nous nius.

Què fer quan es detecta un rusc?

Quan es detecta un niu - rusc cal fer-li una fotografia i enviar-la a l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament (mediambient@ametlla.cat), indicant amb la màxima precisió possible la seva geolocalització.

A partir d’aquí, l’Ajuntament valorarà quina és l’actuació que cal fer per treure el rusc.

Protocol d’actuació en cas de picada.

Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, encara que no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després de varis dies.

En cas de picada

a. Rentar la zona de la pica amb aigua i sabó i si es pot aplicar gel o aigua freda.

b. A les persones al·lèrgiques poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus.

c. En cas de picades múltiples la inoculació del verí també pot provocar aquests símptomes generals greus.

d. Després d’un atac de vespa asiàtica si s’observen aquests símptomes generals, sense perdre la calma però de forma urgent cal trucar al 061 o anar el més aviat possible a un centre mèdic per rebre el tractament adequat perquè aquests símptomes poden ser molt greus i poden conduir a un xoc anafilàctic.

Darrera actualització: 15.02.2023 | 10:52