L’Ajuntament se suma a la 3a vaga del clima del 27S i per l’emergència climàtica

Dimarts, 1 d'octubre de 2019 a les 00:00

El Ple de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès va aprovar per unanimitat una moció de suport a la 3a vaga del clima del 27S i per l’emergència climàtica, presentada per tots els grups municipals.

Amb l’aprovació d’aquesta moció s’acorda:

- Donar suport a la jornada de mobilitzacions pel clima convocada per més de 100 col·lectius, que demanen que es declari de manera immediata l’emergència climàtica i la posada en marxa urgent de mesures concretes per reduir ràpidament a zero les emocions netes de gasos d’efecte hivernacle.

- Promoure sistemes de recollida eficients a nivell municipal, que garanteixin un % de recollida selectiva neta mínim de l’ordre del 70% i que posin el focus en la recollida de la matèria orgànica de qualitat amb un nivell d’impropis inferior al 3%.

- Desenvolupar estratègies i propostes orientades a millorar i incrementar els espais verds al municipi.

- Fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica dels edificis municipals i posar a disposició localitzacions per facilitar el desenvolupament de l’energia solar i eòlica.

- Promoure la mobilitat sostenible, fomentant el transport públic i millorant els carrils bici.

- Exigir al govern espanyol el compliment de la normativa europea sobre la qualitat de l’aire per les emissions de diòxid de nitrogen (NO2).

- Exigir al govern espanyol el compliment dels compromisos vigents en el marc de la normativa europea sobre clima i energia 2030 que demana:

- Mínim del 40% de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en relació als nivells de 1990.

- Mínim el 27% de millora d’eficiència energètica.

- Mínim el 27% de quota d’energies renovables.

- Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat, i als promotors de la convocatòria, “Friday for future”.

Les escoles de l’Ametlla contra el canvi climàtic

En el marc de la 3a vaga del clima del 27S i per l’emergència climàtica, els centres d’educació primària de l’Ametlla del Vallès, Bertí i Els Cingles, varen celebrar la Setmana pel Clima, que va consistir en diferents accions de denúncia del canvi climàtic.

Contingut de la moció

En un planeta on els recursos naturals són finits i el canvi climàtic és un fet, hem d’avançar cap a un model que aposti decididament per la sostenibilitat, la minimització i la transformació dels residus, que impulsi el desenvolupament de les energies renovables i l’autoconsum, que implanti una nova cultura de l’aigua i dugui a terme una política integral de gestió del territori que possibiliti l’explotació racional i sostenible dels seus recursos naturals.

Davant de l’emergència climàtica que estem vivint, ens cal donar una resposta ferma que impliqui polítiques energètiques, ambientals i de sostenibilitat decidides des de totes les institucions. Hem de passar del compromís a l’acció i apostar per aquelles accions que ens permetin generar canvis  reals.

El proper 27 de setembre el moviment “Friday for future”, amb el suport de més de 100 entitats i col·lectius, ha convocat una jornada de mobilització que es planteja com a vaga estudiantil, vaga de consum, i mobilitzacions en suport de la lluita climàtica. Els signants demanen que es declari de manera immediata l’emergència climàtica i la posada en marxa urgent de concretes per reduir ràpidament a zero les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle.

El món local com a administració més pròxima a la ciutadania, hi juga un paper clau, especialment en la conscienciació i canvi d’hàbits de la ciutadania. Però també com a institució exemplificadora apostant per la sostenibilitat, la millora de la qualitat de l’aire i l’energia verda.

Per aquest motiu és necessari que ens sumem a les mobilitzacions convocades com a mostra del compromís municipal davant l’emergència climàtica.

Per tots aquests motius, els Grups Municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya ERC/AM, Agrupació d’electors Ametlla’t A’T, l’Ametlla en Comú Podem – En Comú Guanyem LECP-ECG, Junts per l’Ametlla – JUNTS, i Partit dels Socialistes de Catalunya-Candidatura de Progrés-PSC-CP, proposen al Ple d’aquest Ajuntament l’aprovació dels següents”.

Darrera actualització: 01.10.2019 | 12:45