La normalització lingüística a la primera conferència del cicle “Idees i paraules”

Dilluns, 14 d'octubre de 2019 a les 00:00

El proper dijous 17 d’octubre començarà una nova temporada del Cicle de Conferències “Idees i Paraules”, que organitza l’àrea de Cultura i coordina el sociolingüista, mestre i escriptor, Jordi Sedó.

El cicle, que s’allargarà fins el mes de maig, consta de mitja dotzena de conferències de temàtiques d’actualitat, que enguany oferiran persones tan rellevants en el seu àmbit com Alfred Rodríguez Picó, Mireia Puente, Jordi Pina o Salvador Cardús, entre d’altres.

La primera conferència anirà a càrrec d’Albert Pla i Nualart, lingüista i responsable de llengua del diari Ara, i es titula “La normalització lingüística, una ficció que ens volem creure”.

Com és habitual es farà a la Biblioteca, a les 19h.

Contingut de la conferència:

“La paraula “normalització” és un substantiu que, com tots els que procedeixen d’un verb, ens remet a un procés en curs. Un procés que, per cert, s’inicia durant els anys vuitanta del segle passat. Un procés, doncs, que ja dura més de trenta anys! No hauríem d’exigir poder parlar de “normalitat”, ja..., d’una situació mínimament estable? Doncs, no. Encara parlem de “normalització”. Sempre estem normalitzant...! És una situació transitòria paradoxalment permanent. Què és el que no funciona? Quines són les bones notícies que, amb un imprudent optimisme, celebra la Generalitat arran de la recent Enquesta d’Usos Lingüístics de 2018? Com és que, avui encara, no podem fer servir la nostra llengua, arreu del país, amb total normalitat i la seguretat de ser, si més no, entesos per la immensa majoria de la població? Com és que no entendre el català és normal? Què hem de celebrar si la situació encara és aquesta després de trenta anys?

El ponent que presentem en aquest acte mirarà d'explicar què és el que succeeix: com és que, malgrat el recursos públics que des de fa més de tres decennis es dediquen a normalitzar el català, l'ús de la llengua pròpia del país tendeix a retrocedir mentre que avança l'ús del Castellà”.

Darrera actualització: 14.10.2019 | 10:28