Inici de la vacunació infantil contra la COVID-19

Dimarts, 14 de desembre de 2021 a les 12:00

El dia 15 de desembre de 2021 s’inicia la campanya de vacunació contra la COVID-19 en infants d’entre 5 i 11 anys.

Ja es pot demanar dia i hora a vacunacovidsalut.catEn aquest web cal posar el CIP o DNI de l'infant que es vacuna, juntament amb les dades del seu pare, mare o tutor/a legal.

Els infants entre 5 i 15 anys que no puguin anar a vacunar-se amb el seu pare, mare, tutor o tutora legal, hauran d'anar acompanyades d'una persona que porti la següent autorització (amb Google Chrome, cal descarregar-la per poder omplir-la amb l'Adobe Acrobat. Amb Internet Explorer o Mozilla Firefox es pot omplir directament en el navegador web).

Per a aquest grup d’edat s’administra una posologia específica d’una de les vacunes aplicades als adults (Pfizer/BioNTech - Comirnaty); la dosi administrada per a la franja d’edat d’entre 5 i 11 anys és un terç (10 mcg) de la que s’administra als adolescents i adults (30 mcg).

La dosi és la mateixa per a un infant de 5 anys que per un d’11 anys i cal administrar-ne dues dosis separades entre 4 i 8 setmanes.


Com he de demanar la vacuna per al meu fill o filla?

En el web vacunacovidsalut.cat, col·locant el CIP o el DNI de l'infant que es vagi a vacunar i les dades de contacte del seu pare, mare o tutor/a legal.

Els infants entre 5 i 15 anys que no puguin anar a vacunar-se amb el seu pare, mare, tutor o tutora legal, hauran d'anar acompanyades d'una persona que porti la següent autorització (amb Google Chrome, cal descarregar-la per poder omplir-la amb l'Adobe Acrobat. Amb Internet Explorer o Mozilla Firefox es pot omplir directament en el navegador web).


Com funciona la vacuna contra la COVID-19 autoritzada per als nens i nenes de 5 a 11 anys?

La vacuna conté una molècula anomenada ARN missatger (ARNm) que té instruccions per produir la proteïna espiga (S) del coronavirus. Aquesta és una proteïna de la superfície que el virus necessita per entrar a les cèl·lules del cos.

Quan una persona rep la vacuna, algunes de les seves cèl·lules llegiran les instruccions de l’ARNm i produiran temporalment la proteïna S.

Aleshores, el sistema immunitari de la persona reconeixerà aquesta proteïna com a estranya, produirà anticossos i activarà les cèl·lules T (glòbuls blancs) per atacar-la.

En el cas que la persona entri en contacte amb el virus SARS-CoV-2, el seu sistema immunitari el reconeixerà i estarà preparat per defensar el seu cos contra el virus.

L’ARNm de la vacuna no es queda a l’organisme, sinó que es descompon poc després de la vacunació.

 


Són segures i eficaces les vacunes per als nens i nenes de 5 a 11 anys?

La vacuna contra la COVID-19 (Pfizer-BioNTech©) ha demostrat que és segura i eficaç (més del 90%) en els nens i nenes de 5 a 11 anys, i ha rebut l’aprovació de les agències del medicament dels Estats Units (FDA, per les seves sigles en anglès) i d’Europa (EMA, per les seves sigles en anglès).

Després de la vacunació d’aquest grup d’edat, s’han descrit reaccions adverses locals com envermelliment i dolor a la zona de la punció, i en alguns casos, després de rebre la segona dosi de la vacuna, cansament, febre o mal de cap que s’han resolt en poques hores.

Els sistemes de farmacovigilància segueixen de forma permanent la seguretat de la vacuna.

Alguns països com els Estats Units i el Canadà ja han iniciat la vacunació dels nens i nenes d’aquesta edat i d’altres, com Austràlia o Itàlia, la iniciaran en breu. Als Estats Units s’han administrat quasi 5 milions de dosis de la vacuna (Pfizer-BioNTech©) a nens i nenes d’edats compreses entre els 5 i els 11 anys. No s’han notificat efectes adversos greus ni casos de miocarditis/pericarditis després de l’administració de la vacuna en aquest grup d’edat.


A aquestes infants se'ls administrarà la mateixa vacuna idosi que als adolescents i adults?

Es tracta de la mateixa vacuna (Pfizer-BioNTech©) però la dosi administrada per a aquesta franja d’edat és un terç (10 mcg) de la que s’administra als adolescents i adults (30 mcg).

La dosi és la mateixa per a un nen o nena de 5 anys que per a un o una d’11 anys i caldrà administrar-ne dues dosis amb un interval d’entre 4 i 8 setmanes.


Per què és important vacunar els nens i nenes de 5 a 11 anys?

Tot i que els menors de 5 a 11 anys no acostumen a patir una malaltia greu quan s’infecten pel coronavirus SARS-CoV-2 (gairebé el 50% no tenen símptomes), el risc que un nen o nena d’aquestes edats pugui tenir complicacions que requereixin hospitalització per COVID-19 no és inexistent. A tot el territori espanyol, els nens i nenes de 5 a 11 anys han representat el 6,6% dels casos de COVID-19 durant la cinquena onada i un 66,2% dels casos en menors de 12 anys. El 0,21% ha requerit ingrés hospitalari (dels quals un 68% no tenien una malaltia de base), el 0,016% ha ingressat a l'UCI i un nen amb una malaltia de base greu va morir (0,001%). En aquest moment, els nens i nenes menors de 12 anys són el grup d’edat on la incidència de la infecció és més elevada.

En alguns casos els nens i nenes poden desenvolupar un quadre inflamatori multisistèmic (PIMS o MIS-C)13,14 o una persistència de símptomes (COVID-19 persistent) després de passar la infecció.

El benefici indirecte per a la població, sobretot per als adults amb risc de patir una malaltia greu que convisquin amb nens i nenes d’aquesta edat, és un fet més a considerar per indicar la vacunació en aquesta franja d’edat.

Un benefici afegit és afavorir la normalització de la vida dels nens i nenes, i el seu impacte a l’entorn escolar.


Hi ha alguna contraindicació de la vacuna contra la COVID-19 en nens i nenes de 5 a 11 anys?

No hi ha contraindicació per a l’administració de la vacuna per a cap grup de risc de nens i nenes de 5 a 11 anys. L’única contraindicació de la vacuna és l’antecedent de reacció al·lèrgica greu (anafilaxi) a una dosi prèvia o al·lèrgia a algun component de la vacuna.


Si després de la vacuna el meu fill o filla es troba malament, què he de fer?

Si un cop administrada la vacuna contra la COVID-19 el vostre fill o filla es troba malament haureu de prendre les mateixes mesures que preneu habitualment per a altres vacunes administrades que formen part del calendari vacunal establert.

És a dir, podreu administrar analgèsics com el paracetamol i en cas que no hi hagi una bona resposta (per exemple, si persisteix la febre), ho haureu de consultar al vostre pediatre o pediatra.

 


Es pot administrar la vacuna contra la COVID-19 amb altres vacunes del calendari de vacunació infantil?

La vacuna es pot administrar en el mateix moment que les altres vacunes del calendari de vacunació infantil, sempre en llocs anatòmics diferents. No és necessari esperar que passi un temps entre aquestes vacunes.


Quina vacuna cal utilitzar en un nen que compleix 12 anys entre la primera i la segona dosi?

Els nens d’11 anys que en facin 12 en els pròxims mesos, s’han de vacunar amb una dosi de vacuna contra la COVID-19 pediàtrica. Si el nen o nena compleix 12 anys entre la primera i la segona dosi, la darrera serà una dosi d’adults.


Quina és la recomanació de vacunació per als nens i nenes que han passat la COVID-19?

La població infantil entre 5 i 11 anys amb antecedent d’infecció per SARS-CoV-2, independentment de la data de confirmació, s’ha de vacunar de la manera següent:

O amb una sola dosi a partir de les 4-8 setmanes després del diagnòstic de la infecció o la data d’inici de símptomes.

O en cas de tenir infecció després d’haver administrat la primera dosi, s’ha de completar la pauta amb una segona dosi quan hagin transcorregut 4-8 setmanes de la infecció.

Es considera una persona amb antecedent d’infecció la que té una prova positiva d’infecció activa (Test antigènic o PCR) amb data anterior a la vacunació o un resultat positiu d’IgG per serologia (ELISA o CLIA).

Aquesta mesura s’ha d’aplicar a tota la població infantil entre 5 i 11 anys amb infecció prèvia, exceptuant les persones d’aquest grup que són grans dependents i persones amb condicions de risc molt alt.


Els infants de 5 a 11 anys també han de presentar el certificat COVID digital de la UE?

No. A Catalunya, el certificat és obligatori als espais on es demani a partir dels 13 anys.


Font: Canal Salut

Darrera actualització: 14.12.2021 | 12:25