El Ple aprova inicialment un pressupost de 13.296.241€ pel 2022

Dimecres, 16 de març de 2022 a les 00:00

El Ple de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès va aprovar, en sessió extraordinària el passat 14 de març, un pressupost de més de 13 milions d’euros per l’any 2022, una xifra que representa un increment del 17,92% respecte el de l’any anterior.

L’aprovació va ser efectiva gràcies als vots a favor dels càrrecs electes que integren l’equip de govern (Esquerra Republicana de Catalunya, Ametlla’t i l’Ametlla en Comú Podem), i en contra de la totalitat de l’oposició (Junts per l’Ametlla i Partit dels Socialites de Catalunya).

El Ple extraordinari va començar amb la intervenció inicial de l’alcalde Pep Moret (ERC), que va explicar que els pressupostos del 2022 giren entorn tres eixos: la reactivació econòmica i social, la transició energètica i la cooperació internacional.

El regidor d’Hisenda Jan Santaló (A’t) va anar desgranant els aspectes més rellevants dels pressupostos els quals, va afirmar, estan condicionats encara pels efectes de la pandèmia i, també, per una crisi humanitària que tindrà impacte sobretot en les administracions locals.

Ingressos

La previsió d’ingressos en els pressupostos d’enguany contempla un increment substancial (17,92%), com a conseqüència de la reactivació de l’economia, de la normalització dels mercats i de l’augment destacat del nombre d’habitants al poble.

Tot plegat fa preveure un augment dels ingressos a través d’impostos com l’IBI (+3,9%), l’IIVTNU (16,67%), l’IAE (4,17%) o l’ICIO (71n43%); de taxes com les d’escombraries (+1,38%), llicències urbanístiques (26,32%) i Escola Municipal de Música (+16,67%); de transferències corrents o de capital com els tributs de l’estat (+12,16%) i del Fons Català de Cooperació (+ 50.000€); i de préstecs demanats al sector públic (130.000€, via Diputació de Barcelona, a cost zero) i al sector privat (1.204.938€).

Despeses

Els capítols de despeses 1 (personal) i 2 (béns i serveis) s’incrementen un 6,94% i un 10,25% respectivament, i mica en mica es va equilibrant la infradotació històrica de l’àrea de Medi Ambient, la qual desvirtuava els pressupostos.

Com a aspectes més destacats de les despeses de béns i serveis aquest 2022, Santaló va destacar l’increment de l’assignació de fons per a la despesa corrent de la regidoria de Joventut, la qual passa de 25.800,00 € a 41.650,00 €; l’increment de la consignació a la regidoria de Turisme de prop d’un 20%; l’augment de la consignació a la regidoria d’Igualtat de més del 64%; i l’assignació de 48.400€ per a la redacció, cerca i implementació de projectes relacionats amb els fons Next Generation.

Inversions

La consignació destinada a inversions puja als 2.467.120€, una xifra que dobla la de l’any anterior i que bona part (1.600.000€) es destinarà a la millora d’espais públics com l’arranjament del Camí de la Font del Gat, la rehabilitació de l’escola Bertí, enllumenat públic, reposició del clavegueram i punts de recàrrega, entre d’altres, i a la remodelació íntegra de la Sala Municipal de Teatre (830.000€), a la qual se li està acabant la vida útil, i a la construcció d’un centre cívic a la nau Feliubadaló (750.000€).  

Santaló va puntualitzar que bona part del gruix del préstec demanat es destinarà a aquetes dues inversions i que, si totes les previstes, i també les operacions de crèdit, es concreten, el deute actual (18%) pujarà al 26%.

Acabada l’exposició, tots els regidors i regidores de l’equip de govern varen explicar, un per un, els principals canvis i objectius de les seves respectives àrees per aquest 2022.

L’oposició, en desacord

Els grups que integren l’oposició varen mostrar-se disconformes amb els pressupostos presentats.

En Baldomero Reyes (PSC) va criticar la demora de l’aprovació del pressupost d’enguany i l’import que es preveu destinar a la remodelació de la Sala Municipal de Teatre, que va definir de “barbaritat”, i va qüestionar la provisió de la plaça de tècnic de Recursos Humans a través d’una comissió de serveis.

La regidora Dolors Ferrer (JXA) es va sumar a la crítica de Reyes pel que fa a la data d’aprovació del pressupost, va mostrar la disconformitat del seu grup pel fet que no s’hagi deixat participar a la ciutadania a través d’un procés de pressupostos participatius, i es va queixar de que no s’hagi comptat amb l’oposició per la seva elaboració.

Darrera actualització: 16.03.2022 | 09:32