El govern de l’Estat decreta l’estat d’alarma

Dissabte, 14 de març de 2020 a les 22:30

El Consell de Ministres extraordinari celebrat avui ha aprovat el decret d’estat d’alarma a tot el territori estatal, a partir de les 00h d’aquesta nit i durant un període de quinze dies.

Aquest decret, pel qual l’autoritat competent en tot el territori serà el govern d’Espanya, comporta un seguit de mesures, que es resumeixen a continuació:

1. L’autoritat competent a tot l’estat serà el govern d’Espanya, estan al càrrec el president de l’Estat i els ministres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat.

2. Tots els cossos i forces de seguretat autonòmics i locals passen a estar sota el comandament d’Interior, i les forces armades romanen activades. En el cas de les policies locals, l'alcalde o alcaldessa seguirà essent la màxima autoritat, però Interior podrà dictar instruccions en aquest àmbit que aplicaran els cossos locals.

3. Cada comunitat autònoma farà la gestió ordinària, però sota les odres directes de l’Estat.

4. Només es permet la circulació de persones (d’una en una, a peu o en vehicle) en cas de:

- Compra d’aliments, farmàcia o béns de primera necessitat.
- Assistència a centres sanitaris.
- Assistència al lloc de treball.
- Retorn al lloc de residència.
- Cura de persones.
- Entitats financeres o d’assegurances.

5. Es podrà acordar tancar carreteres.

6. Suspesa l’activitat educativa i universitària.

7. Queda suspesa l’activitat minorista excepte en els següents casos: menjar, productes de primera necessitat, farmàcies, òptiques, higiene, estancs, premsa, TIC, tintoreries, perruqueries, comerç per internet, entre d’altres.

8. Tancament de museus, arxius, monuments, espais d’oci, esport i restaurants (sí que es permet l’entrega a domicili). També suspeses les festes populars i revetlles.

9. Obertura permesa dels espais de culte, però avaluant cas a cas i evitant aglomeracions.

10. El Ministre de Sanitat es posa al capdavant  de centres públics i privats, civils i militars, malgrat cada comunitat autònoma estarà al càrrec de la gestió ordinària.

11. Intervenir i ocupar transitòriament indústries, fàbriques o locals de qualsevol tipus, inclosos serveis sanitaris privats o centres de farmacèutics.

12.S’assegurarà abastiment i subministraments d’aliments i energètics.

13. Mobilitat: es mantenen el 100% de serveis de Rodalies, es redueix al 50% els de mitja distància, transport de viatgers per carretera i mar.

Des de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès s’estan prenent  les decisions sobre les quals es tenen competències per mirar de contenir la transmissió del virus SARS-COV-2, i fent-nos ressò de les directrius que el govern de l'Estat i de la Generalitat han fet públiques com a mesures de prevenció recomanades per protegir a la població més vulnerable, i evitar que se saturin els serveis mèdics que tota la població necessita.

És per aquest motiu que apel·lem, de nou, a la responsabilitat col·lectiva.

Darrera actualització: 14.03.2020 | 23:13