El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental es reuneix per tractar sobre el nou model d’atenció primària i la situació sanitària a la comarca

Divendres, 2 d'octubre de 2020 a les 00:00

El Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental es va reunir ahir 30 de setembre de manera extraordinària per tractar sobre el Pla d’enfortiment i transformació de la primària, la reobertura de consultoris locals i centres de salut i l’evolució epidemiològica a la comarca.

La trobada va comptar amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, la gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, i el director de Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada.

 Les alcaldesses i alcaldes del Vallès Oriental van poder conèixer el nou model d’atenció primària que implementarà del Departament de Salut, que preveu la incorporació de nous perfils professionals, i el reforç de les competències i funcions del cos administratiu per fer acompanyament de la història clínica, el reforç de treballadors socials i el reforç de tècnics d’auxiliar d’infermeria, que s’afegeix al reforç de professionals específics destinats a l’activitat Covid –gestors covid i referents per a les escoles.

En aquest sentit, la gerent de la Regió Sanitària de l’Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, va explicar que es destinaran en tres anys 38’7 milions d’euros a la Regió Metropolitana Nord per a l’atenció primària destinats a aspectes conjunturals –lligats a la situació covid- com estructurals -lligats al reforçament de l’atenció primària-.

El nou model d’atenció primària, en el qual ja s’havia començat a treballar abans de la pandèmia, està basat en quatre premisses: l’accessibilitat, l’increment de resolució -amb un augment de la cartera de serveis, com els equips d’atenció pediàtrica-, la subsidiarietat -cada professional fa la tasca per a la qual està capacitat- i l’adequació dels serveis en els consultoris locals i obertura de nous espais -en alguns casos temporals, com per la vacuna de la grip-.

Pel que fa a la reobertura de consultoris locals i ambulatoris petits, el director del Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada, va explicar les raons de seguretat i sostenibilitat que van ocasionar el seu tancament temporal. Es va explicar que el sistema previst de reobertura que estarà basat en obertura només unes hores al dia, atendre només visites programades i atenció destinada només a malalts crònics, que es combinarà amb l’atenció domiciliària, telefònica i telemàtica. En cap cas es preveu atendre visites espontànies, per una qüestió de seguretat sanitària. Els consultoris que està previst reobrir la setmana que ve són Vallgorguina Sant Esteve de Palautordera, Gualba, Sant Pere de Vilamajor, Vallromanes, Figaró-Montmany, Aiguafreda, Cànoves i Samalús i La Torreta (Roca del Vallès- en aquest cas encara no és definitiu). L’obertura de la resta de consultoris està en procés de planificació.

A la reunió també es van exposar les dades epidemiològiques al Vallès Oriental: taxa d’incidència per 100.000 habitants: 80’1, risc de rebrot: 163, taxa de reproducció: 1’01 i percentatge de PCR positives: 5’29. Aquestes dades són millors que les de fa 3 setmanes, però Anna Aran va fer una crida a no relaxar-se, ja que el virus té una ràpida capacitat de contagi.

Darrera actualització: 02.10.2020 | 09:27