Declaració institucional amb motiu del Dia de l'Orgull LGBTI2021

Dilluns, 28 de juny de 2021 a les 00:00

Tots els grups del Ple de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès s'han adherit a la declaració institucional amb motiu del Dia de l'Orgull LGBTI2021, que es transcriu a continuació:

Avui es recorda a tot el món les revoltes d’Stonewall de l’any 1969, que es consideren com l’inici de la lluita moderna contra la discriminació per raó d’orientació sexual i identitat de gènere. Aquell dissabte 28 de juny, un grup de dones trans* i racialitzades, fartes de patir estigma i persecució per part de la policia, van denunciar públicament per primera vegada la vulneració de drets i la repressió social que patien les persones del col·lectiu LGTBI.

52 anys després, celebrem l’Orgull LGTBI mantenint la mateixa essència de lluita i de reivindicació de drets civils. Aquesta lluita també es va donar a casa nostra quan, l’any 1970, va néixer el Movimiento Español de Liberación Homosexual o a la mítica marxa de l’any 1977 convocada pel Front d’Alliberament Gai de Barcelona. Aquestes associacions portaven anys lluitant en la clandestinitat per la derogació de la Llei de Perillositat i Rehabilitació Social, que no arribà fins al 1978. L’any 2005, el nostre país va ser capdavanter en els avenços socials en matèria de drets LGTBI quan es va aprovar el matrimoni igualitari i l’adopció per part de famílies homosexuals.

Tot i aquests avenços, els drets reals i les garanties per cobrir les necessitats específiques del col·lectiu LGTBI no estan encara consolidats, ni tampoc sembla que s’hagin arrelat a la consciència de la majoria social, com demostra el preocupant augment en les agressions a membres del col·lectiu que s’ha registrat el darrer any o els retrocessos de drets que s’estan vivint en països de la Unió Europea com Hongria o Polònia.

La situació de confinament que hem viscut aquest últim temps ens ha obligat a recloure’ns i ha fet aflorar situacions de rebuig i violència intrafamiliar, també de soledat i incomprensió. Se segueix odiant, discriminant, matant i fins i tot normalitzant que hi hagi persones que es treguin la vida per la seva orientació sexual i identitat de gènere. Sense anar més lluny, aquest passat mes de maig, l’activista LGTBI Normunds Kinzulis va ser cremat viu a Letònia pel seu activisme.

Així, en aquest període de reconstrucció social en què ens trobem, l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès té clar que ningú pot quedar-se enrere, que cal sortir d’aquesta crisi amb més drets per tota la ciutadania, amb una major equitat social i amb ple respecte a la diversitat sexual i de gènere. Alhora, també fem una crida a tota la ciutadania a que s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI.

Com a administració, instem a la Generalitat de Catalunya per a que desplegui la Llei 11/2014, de 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia i doti als ens locals de recursos per a poder aplicar polítiques LGTBI.

Malgrat que en termes generals la situació pel col·lectiu LGTBI ha millorat en els últims anys, encara hi ha 76 estats del món on encara es persegueix al col·lectiu, fins i tot amb la pena de mort. En aquest dia de reivindicació volem tenir un record per a totes elles i dir-los que a l’Ametlla sempre seran benvingudes. També volem homenatjar a totes les persones que lluiten dia a dia per aconseguir una societat més justa, igualitària i respectuosa amb els drets fonamentals de tothom.

Hem de continuar dissenyant polítiques per la diversitat sexual i de gènere amb l’objectiu de transformar els drets formals del col·lectiu en realitats viscudes, visibles i acceptades socialment, apropant-nos a les seves potencialitats i a les seves necessitats, en pro de millorar les seves condicions de vida. Perquè assolir i integrar la diversitat sexual i de gènere en la població és sinònim d’obertura i progrés per a tota la societat.

En aquest Orgull LGTBI 2021 volem posar especial èmfasi al col·lectiu trans*, que, després de dècades de lluita ha aconseguit tirar endavant una llei específica que reconeix la realitat trans* i que situa al nostre país com referent en el marc de la Unió Europea en aquesta matèria. Cal celebrar que, per fi, serà llei i que serà pionera i una de les més avançades a nivell mundial.

Cal fomentar la visibilitat i l’apoderament de les lesbianes i les persones bisexuals, que, tot i ser un percentatge molt important dins del col·lectiu, sovint son invisibilitzades. Així mateix, també cal fer de les escoles i dels centres de gent gran espais segurs, on totes puguin viure la seva vida amb plenitud i sense estigmes ni temors.

L’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès dóna el seu ple reconeixement a l’Orgull, una celebració de les diferències personals com riqueses irrenunciables. Una aposta per la fi de les vergonyes i greuges que una part de la nostra ciutadania ha vingut sofrint tradicionalment amb base en la seva manera de ser, d'expressar-se o d'estimar. Convidem a tota la ciutadania a sumar-se a aquesta gran celebració de la diversitat i la forma de ser i viure amb dignitat i sense por. Com a Ajuntament, assumim el compromís de vetllar perquè durant tot l’any, tothom tingui el dret a ser, vestir-se, expressar-se i estimar com cadascú vulgui.

L’Ametlla del Vallès és orgullosament diversa.

Darrera actualització: 28.06.2021 | 18:59