Bon ús dels patinets elèctrics

Dijous, 9 de setembre de 2021 a les 00:00

Darrerament ha proliferat l’ús dels Vehicles de Mobilitat Personal (MVP), entre els que destaquen els patinets elèctrics. Es tracta de vehicles d'una o més rodes dotats d'una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics, que poden proporcionar una velocitat màxima per disseny compresa entre 6 i 25 km/h.

A continuació resolem dubtes sobre el seu ús:

Per on puc circular amb VMP?

  • Per la calçada: com que es considera un vehicle, per norma general, has de circular per la calçada, sempre i quan sigui en carrers limitats a 30 km/h, en carrers residencials, en carrers amb un únic carril de circulació, en trams de carrers de dos carrils amb un únic sentit per carril.
  • Pel carril bici: pots circular per carril bicicleta en calçada (a màxim 30 km/h) i pels carrils bicicleta en vorera (a màxim 10 km/h).
  • Parcs: pots circular pels parcs respectant la distància de seguretat de 1,5 m. amb les façanes i les persones vianants, i sempre a un màxim de 10 km/h. Si hi ha aglomeració de persones està prohibit circular-hi. També cal tenir en compte que està prohibit circular pels parterres, àrees i/o zones amb vegetació de qualsevol tipus, zones expressament senyalitzades a tal efecte i zones de patrimoni natural i del mobiliari urbà.
  • Illa de vianants: Està prohibit.
  • Vorera o passejos: Està prohibit.

Puc circular pels passos de vianants?

No. Està prohibit.

En calçada, puc circular pel centre del carril?

Sí. De fet és recomanable per auto protegir-se i impedir un avançament d’un vehicle sense la distància de seguretat (1,5 metres), així com per deixar una separació suficient amb les línies d’aparcament i impedir una col·lisió per obertura de portes del vehicle, en cas que n’hi hagués. En àmbit urbà estranyament hi ha carrils que permetin l’avançament amb qüestions de seguretat.

Què passa si circulo a una velocitat anormalment baixa?

Si la teva velocitat és especialment reduïda per les circumstàncies personals i/o de la via, pots facilitar l’avançament en condicions de seguretat, però no és obligatori si no hi ha risc per la circulació. La normativa, a l'article 49.2 de la llei de Trànsit, estableix que es permet la circulació dels vehicles que no poden assolir la velocitat mínima quan no hi ha risc per la circulació. Cal recordar que és important conduir amb respecte i sense actituds d’assetjament.

A partir de quina edat puc circular amb VMP? A partir de 14 anys (inclosos).

Podem anar 2 persones amb VMP? No. Està prohibit.

He de dur casc amb VMP? Sí. És obligatori en tots els casos.

Puc utilitzar auriculars amb VMP? No. Està prohibit.

Puc utilitzar el mòbil amb VMP? No. Està prohibit.

He de dur timbre amb VMP? Sí. És obligatori en tots els casos.

Puc circular de nit o en condicions de baixa lluminositat amb VMP? Sí. Però és obligatori fer-ho amb il·luminació davant (llum blanca) i al darrera (llum vermella) i dur elements reflectants a sobre.

Si he pres begudes alcohòliques, puc circular amb VMP? Les persones usuàries de VMP tenen l'obligació de sotmetre's a proves d’alcohol i drogues, en les mateixes condicions que la resta de vehicles.

On puc estacionar el VMP? Es permet estacionar en els aparcaments de bicicletes, excepte quan s’indiqui el contrari.

Necessito algun permís especial per circular amb VMP? No es necessita autorització administrativa ni cap carnet. Si ets menor de 18 anys seran el pare/mare/tutor legal qui responguin per tu en cas d’infraccions o accidents. Tanmateix, la modificació del Reglament General de Vehicles preveu la necessitat de disposar d’un certificat per circular, amb aplicació a partir dels 24 mesos de la publicació del manual de característiques dels vehicles de mobilitat personal.

Què passa si el meu VMP té una potència de motor que li permet anar a més de 25km/h? En aquest cas, no és un VMP. Informa’t a la Direcció General de Trànsit (www.dgt.es (link is external)) de les autoritzacions, permisos i condicions necessàries per a poder circular.

Què passa si el meu VMP té una potència de motor que no li permet córrer a més de 6km/h? En aquest cas, no és un VMP. Es considera una joguina i ha de circular per la vorera amb les mateixes condicions que els patinets sense motor.

Em poden multar si incompleixo la normativa? Sí. En funció de la infracció la multa va de 100€ a 1.000€.

He de disposar d’assegurança? No és obligatori, però és recomanable disposar d’assegurança de responsabilitat civil que et doni la suficient cobertura en cas de causar danys patrimonials/a tercers. Tingues en compte que algunes assegurances de la llar ja cobreixen la responsabilitat patrimonial i a tercers en l’ús de VMP. A més, segons diferents supòsits, es pot tenir cobertura per l’assegurança de l’empresa, o de les associacions ciclistes i de les federacions, entre d’altres. Informa’t si és el teu cas.

Què passa en cas d’incident? Per minimitzar qualsevol efecte negatiu produït per un accident, robatori o incident d’altra naturalesa, et recomanem que disposis d’assegurança de responsabilitat civil que et doni cobertura suficient

Darrera actualització: 09.09.2021 | 10:07