10 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental

Dissabte, 10 d'octubre de 2020 a les 00:00

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, el 10 d'octubre, l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès reivindica la necessitat de donar visibilitat als temes relacionats amb aquesta problemàtica, en tant que la salut mental és un component essencial de la salut que cal protegir i atendre, si volem assolir comunitats que apostin pel progrés i el desenvolupament personal i col·lectiu. És per això que insta a prendre consciència i involucrar el conjunt de la societat, començant per les administracions públiques,

Podeu llegir el manifest a continuació:

De tots és ben conegut que, fins fa ben poc, la salut mental no ha estat una prioritat en les polítiques sanitàries dels estats, fet que ha comportat que durant molt de temps hagi estat estigmatitzada, invisibilitzada i tema tabú per qui patia problemes de salut mental.

L’OMS, a la seva definició de salut, el 1948 la definia com a "Estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties”, i ja assenyalava la importància del benestar psicològic i emocional com a una dimensió de salut més global de l’individu.

I és que gaudir d’una bona salut mental significa portar un estil de vida saludable, saber gestionar adequadament les situacions del nostre dia a dia, sentir-se segur de les decisions que es prenen tot i que en algun moment es dubti, tenir cura del propi estat físic, poder relacionar-se amb les altres persones d’una manera sana, treballar de forma eficient i sentir que es forma part de la societat. És a dir, tenir una bona salut mental afecta directament al meu jo individual però també al meu jo social.

Però la COVID-19 ha fet evident com d’important és gaudir d’un equilibri emocional, sobretot en moments de tanta incertesa com els d’ara, i alhora ha obert un camí d’empatia cap a aquelles persones que pateixen algun tipus de trastorn emocional. I és que val a dir que, qui més qui menys, durant el confinament, la desescalada o en la “nova normalitat” ha sentit tota una barreja d’emocions que en major o menor intensitat potser mai abans havia viscut.

Ansietat, preocupació, incertesa, por, ràbia, alegria, esperança... Qui no ha sentit algunes o totes aquestes emocions en algun moment? Molts de nosaltres ens hem sentit com si estiguéssim en una muntanya russa experimentant tot tipus d’emocions en un mateix dia. I és que la situació actual ens ha fet adonar de la importància de tenir cura de la nostra salut física però també i no menys important, de la nostra salut mental.

Viure aquestes emocions i ser-ne conscients ens ha portat a valorar la importància que té sentir-nos bé emocionalment i en equilibri. Sabem que som persones capaces d’adaptar-nos a les diferents situacions que la vida ens posa per davant, mitjançant les nostres eines i recursos personals, però, quan a vegades no pot ser així, sentim la tranquil·litat de disposar d’un sistema sanitari dotat de professionals que ens ajudaran i ens acompanyaran en la recuperació del nostre equilibri emocional per així, tornar a prendre les millors decisions i gaudir de la vida.

Per aquests motius, avui l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès vol reivindicar la necessitat de donar visibilitat als temes relacionats amb la salut mental, prendre consciència i involucrar el conjunt de la societat, començant per les administracions públiques.

Ajuntament de l'Ametlla del Vallès, a 10 d'octubre de 2020

 

Propostes d'activitats:

Del 10 d’octubre a l’1 de novembre. Comerços Barri Montserrat de la Garriga
“Artística-ment, F art F”
Exposició itinerant als comerços de les obres de parelles artístiques.
Organitza: Associació El Far amb la col·laboració de La Filanda, espai de creació i AV del Barri de Montserrat


Del 19 al 28 d’octubre. Sessions en línia (plataforma Zoom)
Formació PROSPECT: “Empoderament en salut mental”
Persones amb experiència en salut mental, familiars i professionals.
Inscripcions a: vallesoriental@activatperlasalutmental.org o al tel. 656 35 16 62
Organitza: Federació Salut Mental Catalunya


Dimarts 20 d'octubre a les 18.30 h. Sala d’actes de la parròquia de Sant Esteve de Granollers
Conferència: "Mites i realitats sobre la salut mental"
Amb el Dr. Panicali, psiquiatra. Marta Jover, activista d'Activament i Isabel Alcalde de l'Associació Daruma, de Familiars per la salut Mental del Vallès Oriental.
Organitza : AGEVO


Del 24 al 30 d’octubre. Restaurant Anònims de Granollers (c. Ricomà, 57)
Exposició de cartells del concurs pel Dia Mundial de la Salut Mental’21
Organitza: Associació Daruma de familiars per la salut mental


Dimarts 27 d'octubre a les 18 h. Sala d'actes del Museu de la Tela
Presentació llibre: Els dits dels arbres
Amb l’autora, Anna M. Villalonga, escriptora i professora de literatura catalana (UB)
Organitza: Associació Daruma de familiars per la salut mental


 

Darrera actualització: 09.10.2020 | 12:03