Crònica del ple ordinari de 26 de febrer de 2024

Dimarts, 27 de febrer de 2024 a les 00:00

Dilluns 26 de febrer es va celebrar el ple ordinari corresponent al mes de febrer, el qual va comptar amb l’assistència de la totalitat dels càrrecs electes tret del regidor d’ERC Gustau Saeta.

La sessió va començar amb l’exposició, per part de l’alcalde Jan Santaló (A’t), de l’actualització de l’estat d’emergència per sequera al poble i la presentació de la posada en marxa del “Projecte aigua”, basat en tres eixos: reparació d’infraestructures; sobirania hídrica; i conscienciació social.

Va prosseguir informant dels processos de licitació que s’han endegat darrerament, i de la previsió que hi ha d’endegar-ne de nous per posar en ordre contractes importants.

Seguidament, es va iniciar la part resolutiva del ple. Aquesta va començar amb el vot unànime per incorporar un punt per urgència relacionat amb la creació de l’empresa municipal de serveis “Cuidem l’Ametlla S.L.”, i va prosseguir amb l’aprovació, també unànime, de l’acta de la darrera sessió.

En l’apartat d’informació d’alcaldia, l’equip de govern va explicar l’estat d’execució dels principals projectes duts a terme pel Consistori, i va informar de l’inici de nous.

L’Ametlla per la pau

El plenari va aprovar per unanimitat l’adhesió al document presentat per diferents entitats de l’Ametlla del Vallès referent a la situació del poble palestí, i l’inici de la campanya “L’Ametlla per la pau”. La regidora Beti Espanyol (A’t) va explicar que aquesta iniciativa, sorgida de l’Agrupació de Gent Gran i a la qual s’hi han adherit altres entitats, vol condemnar la violència i la violació dels drets humans que s’està cometent en el conflicte de Gaza.

Tarifes autotaxi 2024.

Un altre punt aprovat per unanimitat va ser la proposta de tarifes formulada pel col·lectiu de taxistes del poble, per actualitzar els preus incrementant-los un 2,6%.

Increment de les retribucions en un 0,5% vinculat al PIB, Llei 31/22.

També es va aprovar per unanimitat l’augment de les retribucions del personal funcionari i laboral de l’Ajuntament en un 0,5%, en compliment de la Llei 31/22.

Aprovació de la liquidació amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Amb els vots a favor dels càrrecs electes d’Ametlla’t i d’Esquerra Republicana de Catalunya, i l’abstenció dels de Junts per l’Ametlla, es va aprovar la liquidació amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental (el qual dona el servei de Serveis Socials de l’Ajuntament) corresponent al període 2019-2023.

Moció per combatre la multireincidència delictiva

Junts per l’Ametlla va presentar una moció per combatre la multireincidència delictiva, la qual no va prosperar atès que només hi va votar a favor els quatre regidors i regidores de JXA. Els regidors Jan Santaló, Marc Palau i Pol Santaló (tots d’A’t) es van abstenir, i els regidors Pol Oliveras, Beti Espanyol i Montse Giró (A’t) i Pep Moret i Montse Castell (ERC) van votar-hi en contra.

La regidora d’ERC Mònica Castell va exposar que aquesta problemàtica depèn del Govern espanyol, i Pol Santaló (A’t) va argumentar que aquesta moció sorgeix d’un context concret que respon a estratègia política de Junts per Catalunya en l’àmbit nacional, no local.

Moció de suport a la pagesia catalana.

Una altra moció presentada per Junts per l’Ametlla per donar suport a la pagesia catalana, la qual reivindica millores en el seu sector i que recentment ha protagonitzat importants mobilitzacions, va ser aprovada per unanimitat incorporant unes esmenes d’ERC

Moció per la continuïtat del Gran Premi de Fórmula 1 al circuit de Barcelona-Catalunya.

Junts per l’Ametlla va presentar una tercera moció a favor de la continuïtat del Gran Premi de Fórmula 1 al circuit de Barcelona-Catalunya més enllà de l’any 2026, pels beneficis que aporta al país i a la comarca, la qual va prosperar amb els seus vots a favor i els d’Ametlla’t, i els vots en contra del regidor i regidora d’Esquerra Republicana.

Urgència: Esmena als estatuts de la societat “Cuidem l’Ametlla del Vallès S.L.”

El darrer punt de la part resolutiva, incorporat per urgència, estava relacionat amb la constitució de l’empresa de serveis municipals “Cuidem l’Ametlla del Vallès S.L.”, per atendre a les esmenes i formalismes que el Registre Mercantil ha fet en els seus estatuts.

Ametlla’t i ERC van votar-hi a favor, i Junts per l’Ametlla es va abstenir.

Activitat de control

Com és habitual, el ple va finalitzar amb l’activitat de control, en què els regidors i regidors de l’oposició varen resoldre dubtes relacionats amb decrets d’alcaldia i acords de la Junta de Govern Local, així com formular precs i preguntes.

Darrera actualització: 27.02.2024 | 13:21