Crònica Ple extraordinari i urgent de 2 de desembre de 2019

Divendres, 6 de desembre de 2019 a les 00:00

El dilluns 2 de desembre l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès va celebrar un Ple extraordinari i urgent, en el qual es va aprovar amb els vots a favor dels regidors i regidores d’ERC, Ametlla’t, l’Ametlla en Comú Podem i el PSC, i amb l’abstenció dels de Junts per l’Ametlla, la tramitació d’un préstec de mandat per un valor de 497.076€ per tal de fer front al pagament de factures pendents, gran part de les quals són de l'any 2018.

El regidor d’Hisenda, Jan Santaló, va justificar la tramitació del crèdit de mandat per tal de fer front al pagament de factures pendents d’abonar per un valor que ascendeix a la vora de  800.000 €, i en va responsabilitzar la “mala praxis” d’alguns regidors l’anterior equip de govern a l’hora de fer adquisicions de béns o contractacions de serveis sense seguir el procediment correcte, sobretot el darrer any de legislatura, deixant l’Ajuntament en una situació econòmica compromesa que ha de gestionar el govern actual, i que condiciona l’acció de govern de l’actual legislatura.

Santaló va explicar que es van endegar projectes “preelectorals” amb “uns diners que no existien” destinant tot el romanent de tresoreria per finançar-los, un romanent que ha passat de tenir un saldo positiu de la vora 1.300.000 € l’any 2018 a ser de gairebé -300.000€, xifra que va definir de “preocupant”.

Va posar com a exemple de mala praxis la reforma de parc de Maria Lluïsa, l’asfaltatge del Camí de Bigues, la construcció del gimnàs de l’escola Bertí i del Trialsin o la coberta de la pista exterior del pavelló.

També va fer referència al deute financer de l’Ajuntament, que és del 16%, i que va definir com a "fals" ja que se li ha d’afegir l'import acumulat de les factures pendents de pagar.

Rèplica de l’oposició

La principal rèplica a l’exposició del regidor d’Hisenda va ser del grup de l’oposició Junts per l’Ametlla que, encapçalat per l’exalcalde Andreu González, defensar la gestió feta l’anterior legislatura.

González va definir “d’apocalíptica” l’exposició feta per Santaló, a qui va acusar de “dir mentides, de buscar excuses i de culpar als altres”.

L’exalcalde va destacar de la seva gestió haver deixat el deute de l’Ajuntament en mínims històrics, i va defensar la utilització legítima del romanent de tresoreria per fer inversions que consideraven necessàries.

Va emplaçar a l’actual govern a “fer més feina i menys demagògia” i, juntament amb la regidora del seu grup, Dolors Ferrer, va qüestionar l'increment dels diners destinats als sous dels regidors i regidores de l’actual equip de govern respecte l'anterior legislatura.

Aquesta afirmació va ser rebatuda per diferents regidors l'equip de govern, els quals van explicar que acutalment hi ha un regidor més amb dedicació i que la mitjana dels sous és més baixa que la darrera legislatura.

Podeu veure totes les intervenvions del Ple en aquest vídeo.


Préstec de mandat

El préstec de mandat és un recurs al que pot recórrer tota administració regulada per la Llei d’Hisendes Locals, limitat a que el 100% del préstec quedi eixugat al finalitzar la legislatura.

El seu import no pot superar el 5% dels recursos destinats a operació corrent del pressupost, i la càrrega financera total de l’Ajuntament no pot ser més alta del 25% a l’hora de contractar-lo.

A partir d’aquests premisses, l’import del préstec demanat per l’Ajuntament puja a 497.076€ (el màxim permès), i no arriba als 800.000€ que s’estimen necessaris. Amb tot, amb aquesta injecció de diners es podrà sanejar el deute amb els proveïdors sense comprometre els serveis bàsics del poble, s’afirma des de l’equip de govern.

Darrera actualització: 20.01.2020 | 11:48