L’Ametlla del Vallès se suma a la taula pel reconeixement de la DOP “Oli de Vera del Vallès”

Dilluns, 14 de febrer de 2022 a les 11:45

Una desena d’alcaldes i alcaldesses de municipis del Vallès Oriental i del Vallès Occidental, entre els quals hi havia en Pep Moret i Tanyà, alcalde de l’Ametlla del Vallès, es varen reunir divendres passat al Mas Curró de Caldes de Montbui per constituir la taula de municipis per aconseguir la creació i el reconeixement de la DOP “Oli de Vera del Vallès”.

La trobada va servir per posar les bases per avançar en el reconeixement d’aquesta varietat d’oli, de llarga tradició al Vallès però encara molt desconeguda pel gran públic. Entre les propostes tractades, destaca l’estudi de la viabilitat de crear una IGP (Indicació Geogràfica protegida), la relació d’aquesta eventual DOP amb altres varietats d’oliva que actualment també es cultiven al Vallès, el nom de la DOP o qui ha de ser l’organisme que impulsi oficialment la creació d’aquesta denominació.

Acompanyant a l’alcalde Pep Moret, varen participar a la trobada Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui; Dolors Castellà, alcaldessa de la Garriga; Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells del Fai; Sònia Tena, regidora d'Agricultura i Medi Ambient de les Franqueses del Vallès; Pep Moret, alcalde de l’Ametlla del Vallès; Oriol Lozano, alcalde de Palau-solità i Plegamans; Marc Verneda, alcalde de Sentmenat; Mercè Serrataco, alcaldessa de Sant Feliu de Codines; Anna Montes, regidora de Cultura, Benestar Social i Polítiques de Gènere de Santa Eulàlia de Ronçana i Josep Cuch, alcalde de Cànoves i Samalús.

El Vallès i l’Oli de Vera

El Vallès té una llarga tradició en la producció de l’Oli de Vera. Es tracta d’un oli de gran qualitat i de reconegut prestigi. Però, a la vegada, la varietat Vera és encara desconeguda pel públic en general, tot i que és la que es troba més a prop de la capital catalana.

L’oli de Vera es caracteritza per la seva durada i per la baixa acidesa. Això el converteix en un producte de gran potencial gastronòmic i culinari. A la vegada però, també se’l reconeix per les seves propietats beneficioses per a la salut. És un aliment ric en vitamines A, E i K, que ajuda a prevenir malalties cardíaques i afavoreix la cicatrització de les ferides

La producció de l’Oli de Vera s’ha mantingut a partir de petits productors. En aquests moments, segons un estudi de la Cooperativa Agrària del Vallès, hi ha constància de 38 productors de la varietat Vera del Vallès. Actualment es tenen comptabilitzades al voltant dunes 13.000 oliveres de la varietat Vera en una superfície aproximada de 170 hectàrees. La majoria, a la zona centre del Vallès. En concret, a la part alta de la Riera de Caldes, a la Riera de Sentmenat, la vall del Tenes  i al curs mitjà del riu Congost.

Fins a 12 municipis del Vallès Oriental i Occidental disposen de terrenys amb plantacions d’oliveres d’aquesta varietat. En concret, la Garriga, Bigues i Riells del Fai, Caldes de Montbui, Sentmenat, les Franqueses del Vallès, Cànoves i Samalús, Sant Feliu de Codines, Canovelles, l’Ametlla del Vallès, Sabadell, Palau-solità i Plegamans i Castellar del Vallès. Però la Garriga, Caldes de Montbui i Bigues i Riells del Fai concentren la gran majoria de les oliveres (més de 8.000 exemplars) i aproximadament el 64% de les hectàrees amb aquesta varietat .

A dia d’avui, Catalunya té cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’oli: Terra Alta, Garrigues, Empordà, Siurana i Baix Ebre-Montsià.

Darrera actualització: 14.02.2022 | 11:53