L’eufòria dels primers anys democràtics a l’Ametlla

Dimecres, 6 de febrer de 2019 a les 00:00

El poble va presentar el testimoniatge d’ametllatans i ametllatanes que, a les acaballes d’un llarg període de foscor, es van atrevir a “travessar les línies vermelles” que durant dècades no s’havien pogut creuar. Els germans Teixidó ho van copsar d’una forma colpidora al documental “Franquisme i transició a l’Ametlla del Vallès", estrenat a la Sala del Teatre el 2 de febrer. 

El documental és un curós treball de documentació realitzat a partir d’entrevistes fetes amb gairebé deu anys de diferència. L’Ajuntament vol agrair molt especialment els protagonistes de la narració que de seguida van accedir a posar-se davant de càmera per recordar i compartir les seves vivències d’aquells anys al poble.

Van sortir temes com la por de les corregudes per la diagonal a les manifestacions amb els grisos tot darrera; actes reivindicatius com el festival de les sis hores de Canet; els presos polítics; l’eufòria de les primeres eleccions democràtiques; la publicació de La Veu del Vallès, on l’aparició de la paraula “política” encara causava estralls entre la gent; aquell constant sentiment d’anar sempre a contracorrent...

Un retrat, doncs, que ens apropa a “una època transcendental amb la qual, atès els moments que estem vivint, és inevitable fer paral·lelismes”, va incidir Andreu González. La producció va ser gestada pel consistori i l’empresa Sabem.com com una continuació de les filmacions “Perspectives d’un poble” (2007), que s’estenien fins a mitjans de la dictadura. Tot plegat, per seguir nodrint la recuperació de la memòria històrica.

“És responsabilitat nostra que les generacions futures la coneguin per així tenir eines per entendre el món que els envolta, en aquest cas, el seu poble. I és per això que els darrers anys des de l’Ajuntament s’han fet esforços per deixar ben documentada una part importantíssima del nostre passat recent”, va exposar l’alcalde, mentre avançava la propera publicació d’un llibre sobre el segle XX de Núria Farràs i Pilar Diago.

El públic va retribuir la feina feta amb un aplaudiment carregat d’emoció. Per a tots aquells que no van poder assistir-hi, el consistori posa a disposició un exemplar gratuït del documental en format dvd. Qui en vulgui una còpia pot passar a recollir-la a l’OAC (Oficina d’Atenció al Ciutadà). Se’n lliurarà una per persona, fins a esgotar existències.

Especial agraïment a:

Josep Calbó, Antònia Bosch i Carmina Moncau per contribuir al projecte | Joan Codina, Josep Casanova, Antònia Arisa, Joan Guarch, Jaume Oliveres, Esteve Argemí, Josep Canudas, Mercè Higón, Núria Corominas, Ferran Ariño, Joan Guarch (fill), Joan Anton Blancher, Pere Marieges, Albert Palay, Pep Moret, Lluís Puig, Núria Martí, Josep Fontanals, Antònia Bosch, Jordi Puig, José María Morte, Consol Sans i Joan Garcia pel seu preuat testimoniatge

Darrera actualització: 06.02.2019 | 17:47