La campanya de vacunació contra la grip comença el 23 d'octubre

Dilluns, 23 d'octubre de 2017 a les 10:51

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, posa en marxa el 23 d’octubre la campanya de vacunació contra la grip, 2017-2018. L’objectiu és, fonamentalment, evitar les complicacions d’aquesta malaltia en les persones amb problemes de salut crònics, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als seus efectes. En aquest sentit, es vol focalizar la campanya en millorar sensiblement la vacunació en dones embarassades, ja que és un col•lectiu amb un risc molt important i  Actualment només es vacuna un 3% de les dones embarassades.

El Departament de Salut ha distribuït al voltant d’1.200.000 dosis de vacunes. La durada prevista de la campanya és de dos mesos i les vacunes estaran disponibles en tots els centres d’atenció primària (CAP) i altres centres vacunals des del 23 d’octubre. Així, la protecció serà òptima quan comença l’activitat gripal que és normalment entre finals de desembre i començaments de gener.

La vacunació contra la grip s’adreça especialment a persones que pateixen problemes de salut crònics (com pulmonars, cardiovasculars o diabetis); les internades en residències de gent gran, centres sociosanitaris, etc; les dones embarassades; les persones amb obesitat mòrbida i les que tenen 60 o més anys d’edat. També s’han de vacunar les que poden transmetre la grip a persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els cuidadors, així com també professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o que treballen en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries, entre d’altres.

La cobertura de la vacunació antigripal en persones grans a Catalunya està al voltant del 54%, relativament alta a nivell internacional però no arriba a l’objectiu del 75% en majors de 65 anys marcat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La cobertura en persones joves amb malalties cròniques i en professionals sanitaris és baixa.

La vacuna d’aquest any

La vacunació antigripal està recomanada per aconseguir protecció contra les soques que circularan amb més probabilitat durant la temporada gripal i normalment cada any hi ha canvis en aquestes soques. En aquest sentit, la vacuna antigripal trivalent recomanada per l’OMS per la temporada gripal 2017-2018, a l’hemisferi nord inclou un canvi (marcat en negreta) en relació amb la de la temporada passada:

Una soca anàloga a A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09
Una soca anàloga a A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)
Una soca anàloga a B/Brisbane/60/2008 (llinatge Victòria)

L’activitat gripal a Catalunya durant la temporada 2016-2017 va ser moderada amb 601 casos greus confirmats pel virus de la grip. La majoria de casos eren persones no vacunades, entre les quals hi va haver 90 defuncions.

Darrera actualització: 23.10.2017 | 10:57