25 anys de l'Agrupació de la Gent Gran

Dijous, 7 de setembre de 2017 a les 10:20

Aquest mes de setembre l'Agrupació de la Gent Gran de l'Ametlla del Vallès està d'enhorabona, ja que celebra el seu 25è aniversari.

És per aquest motiu, per celebrar i commemorar l'esdeveniment com es mereix, que han organitzat diferents activitats al llarg d'aquest mes de setembre, que són les que segueixen:

Dissabte 16 de setembre, a les 18h al Casal de la Gent Gran:
Acte central de celebració del 25è aniversari de l'Agrupació de la Gent Gran, amb parlaments, lliurament de distincions, projecció de fotografies històriques i piscolabis.

Dissabte 23 de setembre, a les 14h al Casal de la Gent Gran:
Dinar de germanor (socis/es 5€), seguit d'un concert de l'Orquestrina Marquesina a les 17h, obert a tothom.

Dijous 28, a les 8h al parc Joan Plumé:
Sortida a Montserrat. Oberta a tothom.

Dissabte 30, a les 18h al Casal de la Gent Gran:
Actuació dels grups de teatre i de coral de l'Agrupació de la Gent.

A continuació transcrivim l'entrevista a en Francesc Gras, membre del grup gestor de l'Agrupació de la Gent Gran, que es publicarà al Diari de l'Ametlla de setembre:

Francesc Gras està vinculat a l'Ametlla des de l'any 1990. Enginyer industrial de professió i jubilat, forma part del grup gestor de l'Agrupació de la Gent Gran, que enguany celebra el seu 25è aniversari.

Aquest setembre l'Agrupació de la Gent Gran celebrarà el 25è aniversari. Com pensen celebrar aquest esdeveniment?
Volem donar-li la importància que es mereix. Organitzarem 4 esdeveniments que començaran el dia 16 de setembre amb un acte institucional en què convidarem als anteriors alcaldes, regidors, presidents de l'Agrupació, etc., i en què donarem distincions a la gent que més ha participat a les nostres activitats. També farem socis d'honor als que van integrar la primera junta directiva que hi va haver i a d'altra gent. Seguidament projectarem un petit recull de fotografies de la nostra història i acabarem amb un piscolabis.
El dissabte 23 farem un dinar de germanor a un preu molt reduït de 5€ per als socis, que anirà seguit per un concert amb l'Orquestrina Franquesina a darrera de Can Muntanyola.
La següent activitat serà una excursió amb guia a Montserrat el dia 28 de setembre, que estarà oberta a tot el poble. Escoltarem el virolai cantat per l'Escolania i dinarem allà.
El darrer acte serà el dissabte 30, en què els grups de teatre i de coral de l'Agrupació de la Gent Gran faran una petita actuació.

Com va néixer l'Agrupació de la Gent Gran?
Jo no hi era, però pel que sé un grup gent molt unida -encara n'hi ha que estan en actiu- van voler tirar endavant aquesta tasca amb la voluntat de passar-ho bé. Organitzaven moltes activitats. Fins que no vàrem tenir aquest local varen estar a diferents emplaçaments.

Quina importància va tenir la construcció del Casal de la Gent Gran anys enrere?
Va ser fonamental. Per primera vegada l'Agrupació va disposar d'un equipament ampli i amb tots els requisits per poder desenvolupar la seva tasca amb comoditat.
El local que tenim està molt bé i ens permet fer moltes coses.

Per a vosaltres, qui és la gent gran?
Entenem que és tot aquella persona que a partir d'una certa edat té ànims i ganes de fer coses. Per això no volem convertir el Casal en una agrupació de vells, sinó de gent gran amb inquietuds i ganes de fer coses. La gent gran té molt recorregut si es manté activa i en forma.

Com és la relació entre l'Agrupació i l'Ajuntament?
Des que estic a l'equip de gestors de l'entitat puc dir que sempre ha sigut bona i cordial. Com és normal, a vegades tenim punts de vista diferents, però el suport que rebem és prou bo, no ens podem queixar.

Potser la gent té una idea preconcebuda del què és l'Agrupació de la Gent Gran...
La gent confon gent "gran" amb gent "vella". Que siguis gran no vol dir que siguis vell, ja que pots ser gran i tenir ganes de fer moltes coses i ser molt actiu. Jo crec que aquesta percepció és un obstacle i que no correspon a la realitat. Les activitats que tenen més èxit no són precisament les més passives com estar assegut i jugar a cartes o al dòmino...

Expliqui'ns una mica aquestes activitats.
Les que tenen més èxit són, per exemple, els tres berenars institucionals de Sant Jordi, Castanyada i Nadal. Les tardes de ball o dinars amb ball tenen molt bona acollida. També tenen molt èxit les projeccions de concerts populars, varietats, pel•lícules que fem a la sala un divendres al mes...
El que malauradament està minvant són les excursions. Potser deu ser per la facilitat de mobilitat que tenim avui dia a nivell particular.

Quans socis/es té l'entitat?
Més de 260. Podríem dir que, d'aquests, n'hi ha uns 90 que són actius pel que fa a l'Agrupació, però de forma molt segmentada. Cada activitat que organitzem té la seva clientela. El repte seria organitzar-ne de transversals, però costa molt.
També faria falta que entrés gent més jove que aportés més idees i propostes.

Teniu la voluntat d'obrir-vos al poble, doncs?
Sí. I tant. Alguna vegada hem parlat amb l'Ajuntament d'intentar crear sinèrgies amb altres entitats a tal efecte. Però cadascú vol la seva parcel•la...

Què en pensa del concepte "envelliment actiu"?
Amb un grup de tertúlies que hem endegat fa poc i que està tenint molt vàrem tractar aquest tema. El que procurem és crear activitats que promoguin tant l'activitat física com intel•lectual.

Com veu l'encaix de la gent gran a la nostra societat?
Crec que aportem moltes coses, com per exemple la nostra experiència. A més, cal tenir en compte el nostre paper, important, com a suport a la família. Això ho dic en el sentit del paper d'avis que sovint fem, que és fonamental per a moltes famílies.

Qui vulgui fer-se soci, quins requisits ha de tenir?
Segons els estatuts pot ser soci/a de l'Agrupació gent jubilada o en edat de jubilació i que sigui del poble. Nosaltres, però, no som tan estrictes i si un no està jubilat, no passa res. Podríem dir que cal estar a prop dels 60 anys, per no desvirtuar el sentit de l'entitat. Tampoc som estrictes en què hagin de ser de l'Ametlla. De fet tenim algun soci de la rodalia.
La quota és de 15€ l'any.

Quin horari té el Casal de la Gent Gran?
Cada dia, de les 15.30 a les 20h, si bé en dates i/o activitats puntuals l'horari es pot allargar, com és el cas de la celebració de revetlles, dinars, etc.

Darrera actualització: 07.09.2017 | 10:23