L'Ametlla del Vallès amb el Dia de les Dones

Dimarts, 7 de març de 2017 a les 10:38

El 8 de març es commemora internacionalment el Dia de la Dona, diada que fins no fa gaire era més coneguda com el dia de la Dona Treballadora. Potser li hauria escaigut més anomenar-lo “Dia de Dona doblement treballadora”, ja que dins o fora de la llar, la dona sempre ha treballat. I encara més: el fet d’incorporar-se al món laboral no va suposar que abandonés el treball domèstic, sinó una doble presència femenina, que té una major càrrega total d’hores de treball.

Les estadístiques1 repeteixen periòdicament les mateixes dades: les tasques domèstiques i de cura segueixen recaient majoritàriament sobre la dona, mentre que l’home dedica més hores al treball remunerat –amb la diferència d’ingressos que aquesta asimetria comporta. Un recent estudi2 ha quantificat el valor econòmic del treball domèstic i de cures, i l’efecte que aquest tindria si es comptabilitzés en el PIB, calculant que l’incrementaria en un 23,4%.

La tendència apunta, molt lentament, a un repartiment més igualitari amb una major dedicació per part dels homes al treball domèstic, però la realitat més propera no facilita que s’assoleixi la corresponsabilitat i la conciliació familiar. Mesures com la recent ampliació de la baixa per paternitat fins a quatre setmanes són una bona senyal, però un cop d’ull a altres països europeus mostra que queda molta feina per fer.

Com és ja habitual, si mirem cap al nord trobem mesures que fan obligatori el permís tant per pares com mares, i permeten prorrogar-lo durant un període molt més extens. Iniciatives com aquesta igualen homes i dones en edat de ser pares a l’hora de ser contractats –situació que habitualment perjudica la dona- i involucren el pare en el treball de cures, que d’altra manera pot quedar invisibilitzat quan el pare ha de retornar a la feina.

Mentre aquestes mesures no arribin, un pas necessari i individual és prendre consciència que el treball domèstic és treball, que aquest treball que sovint és invisible és el que permet mantenir els diferents membres de la família i que aquests estiguin en condicions de desenvolupar el seu treball remunerat, i que segueix sent realitzat de forma majoritària per dones.

1 Enquesta d’usos del temps, 2010-2011, Idescat
2 “Quantificació econòmica del treball domèstic i de la cura de persones no remunerat a Catalunya”, Institut Català de les Dones i Observatori dona, empresa i economia, 2017

La dona, protagonista el mes de març a l'Ametlla del Vallès

Amb motiu del Dia de la Dona (8 de març), l'Ajuntament i diverses entitats del poble donaran un protagonisme especial a la dona en els actes programats aquest mes, i que són els que segueixen:

- Cineclub: Criadas y señoras (5 de març, a les 18h a la Sala Municipal de Teatre).
- Hora del conte: Olivia la nena viatgera (3 de març, a les 17.30h a la Biblioteca).
- Inauguració de l'exposició col•lectiva Sóc dona (3 de març, a les 20h a la Sala d'Art Carles Sindreu).
- Trobada amb l'escriptora Carme Ballús (16 de març, a les 19h a la Biblioteca).
- Taller de defensa personal per a dones (18 i 25 de març, a les 9h al gimnàs de l'institut Eugeni Xammar).
- Teatre: Tinc 50 anys i sóc dona (18 de març, a les 20h a la Sala Municipal de Teatre).
- Xerrada Sexualitat i puerperi. i continuem amb el massage infantil, a càrrec de Rosa Cabedo (31 de març, a les 10h a l'E.B.M. l'Ametller).
- Quim Torra parla de Muriel Casals i la revolució dels somriures (31 de març, a les 19.30h a Can Draper).

 


 

Darrera actualització: 07.03.2017 | 10:49