La Biblioteca Municipal Josep Badia acull una exposició d'Humana sobre la dona

Dilluns, 20 de març de 2017 a les 18:11

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, impulsa a l’Ametlla del Vallès una exposició que posa en valor el paper actiu de la dona en el desenvolupament del planeta. Es titula “Humana i la importància de la dona en el desenvolupament” i es pot veure des del 20 fins al 30 de març a la Biblioteca Municipal Josep Badia.

La Fundació acompanya la seva tasca de recollida de tèxtil usat amb accions de sensibilització sobre la protecció del medi ambient i la cooperació. “Humana i la importància de la dona en el desenvolupament” és una de les exposicions itinerants que compleix aquesta funció. S’hi exhibeix dies després de la celebració del Dia Internacional de la Dona, el lema ha estat enguany “Les dones en un món laboral en transformació: cap a un planeta 50-50 en 2030”.

Igualtat per aconseguir un món sostenible
Formada per vuit plafons de gran format, l’exposició subratlla la rellevància de la igualtat de gènere i de la lluita contra la discriminació que pateixen les dones. ONU Dones afirma que a nivell mundial s'ha avançat en relació a la igualtat entre gèneres, però les dones continuen patint discriminació i violència. La igualtat no és només un dret fonamental sinó la base necessària per aconseguir un món pacífic, pròsper i sostenible. Per exemple, posa en relleu que les dones guanyen a nivell mundial un 24% menys que els homes o que únicament el 22% dels escons parlamentaris està ocupat per dones.

Les dones tenen un paper fonamental en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Bona part d'aquests objectius reconeixen específicament la igualtat i l'apoderament de les dones, i proposen entre altres mesures acabar amb totes les formes de discriminació i eradicar totes les manifestacions de violència, incloses la tracta i l'explotació sexual.

L'apoderament de la dona i la igualtat també són aspectes clau en els projectes de cooperació d'Humana. Aquesta exposició mostra les línies mestres d'aquests programes en què la dona és essencial i que són possibles gràcies als fons generats amb la gestió de roba usada.

Recollida de tèxtil usat
Humana hi ha recollit 96.336 kg de tèxtil usat al municipi al 2016, xifra que representa un augment del 26% respecte a l’any anterior. La Fundació hi té instal•lats contenidors en llocs de fàcil accés on els ciutadans hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se’ls hi pot donar una segona vida. És un servei gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic: a més de recuperar les peces, evitem el seu dipòsit en un abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.

Les més de 96 tones recollides l’any passat a l’Ametlla del Vallès representen un estalvi de 305 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix. Això equival a que 16.600 cotxes deixin de circular durant un dia o que 4,8 milions d’arbres deixin d’absorbir elements contaminants, també en un dia.

Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local a Catalunya. La Fundació impulsa campanyes de sensibilització sobre la importància de la reutilització i el reciclatge del tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud. Compta amb més de 450 treballadors a tot Espanya i forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 32 països.

Darrera actualització: 20.03.2017 | 18:14