El Diari d'abril, amb una Amíndola molt especial

Diumenge, 2 d'abril de 2017 a les 10:14

El Diari de l'Ametlla d'enguany incorpora un suplement cultural ben especial, ja que a l'Amíndola de 8 pàgines habitual que es publica cada tres mesos se li suma un especial de 16 pàgines més amb el títol "Recuperem el passat".

Es tracta d'un extra integrat per vuit entrevistes a gent gran del poble fetes pels seus propis familiars (fill, nets..), expliquen, a través de les seves vivències i records dels entrevistats, com era la geografia física i social de l'Ametlla del Vallès durant la primera meitat del segle XX.

L'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès, i la seva àrea de Cultura en concret, valora enormement i agraeix la tasca feta per tota la gent que ha fet possible aquest exercici de recuperació de la memòria històrica del nostre poble.

A continuació transcrivim la presentació de l'especial de l'Amíndola en què la directora de la publicació, Núria Farràs i Giol, explica la gènesi i l'objectiu d'aquest projecte:

"En el número 20 del suplement cultural Amíndola vam voler fer un recordatori dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil i vam demanar a unes quantes persones grans del poble que ens diguessin, en un parell de frases, com havien viscut aquells moments convulsos. És clar que només eren unes criatures, aleshores, però ens va semblar interessant remoure la memòria dels nostres veïns per conèixer, de primera mà, les seves experiències.

Totes les persones amb qui vam parlar, la Carme, en Francesc, la Núria, la Maria Rosa, en Joan, i moltes d’altres amb qui vam anar comentant l’article, ens van expressar la seva alegria per haver donat veu a la gent de més edat de l’Ametlla, i entre uns i altres, ens vam engrescar per donar forma a un document molt més extens en què féssim aflorar els records dels qui van viure a l’Ametlla molt abans que la major part dels que tenim aquest diari entre les mans haguéssim nascut.

Les seves vivències ens permetran fer-nos una idea bastant clara de quina era la geografia física i social de l’Ametlla del Vallès durant la primera meitat del segle XX. Amb ells passejarem per les masies on algunes famílies feien de masovers, i pels comerços on es venien les primeres rentadores del poble. Visitarem les telefonistes, sentirem el campaner de l’església, seurem a la classe de les noies, passarem de la República a la Guerra i a les cartilles de racionament. Reviurem els balls del diumenge, la feina a la fàbrica Feliubadaló, sabrem com s’ho feien les famílies pageses per arribar a final de mes, acompanyarem el recader fins a Barcelona, veurem els paletes que construïen les cases de la colònia i, fins i tot, caminarem per la neu durant la gran nevada de 1962.

El recull de textos que us oferim en aquest número especial de l’Amíndola té la peculiaritat que han estat els mateixos fills i nets dels protagonistes qui els han escrit. Creiem que el matís a l’hora de conèixer l’autoria dels articles és important, perquè les persones grans del nostre poble han pogut parlar amb els seus familiars de manera tranquil•la i propera, i així, el document resultant és molt més valuós, al nostre parer.

D’altra banda, no volem deixar de recordar-vos que, ja fa alguns anys, i en motiu del Mil Centenari de l’Ametlla del Vallès, des de l’Ajuntament es va propiciar la creació de tres documentals on, mitjançant 51 entrevistes a persones grans, feien una aproximació a la història social del nostre poble. Us recomanem, doncs, recuperar els tres documentals Perspectives d’un poble, que podreu trobar a la Biblioteca i a l’Arxiu Municipal".

 
Darrera actualització: 02.04.2017 | 10:22